Najnovije

SVETINJE NA KOSOVU NA METI TERORISTA! Tzv. prištinska vlast finansira, štiti i podstiče ekstremiste da napadaju SPC

Tenzije na Kosovu i Metohiji su iz dana u dan sve veće, a pravoslavne svetinje su predmet brojnih napada koji postaju sve učestaliji. Samo tokom ove godine zabeleženo je petnaestak napada na crkve i srpska groblja.

Visoki Dečani (Foto: Jutjub)

Nedavno se na meti pljačke našla pravoslavna crkva Svetog Cara Uroša, a ukradena je kompletna električna instalacija.

Za sada iza ovakvog i sličnih napada uglavnom stoje vandali zadojeni mržnjom prema Srbiji, ali je pitanje trenutka kada će postati meta terorističkih napada brojnih ekstremističkih grupa koje potpuno neometano deluju u južnoj srpskoj pokrajni. Gotovo sve te terorističke organizacije usko su povezane sa političkim strukturama u lažnoj državi Kosovo, od kojih, pored novca, dobijaju i logističku podršku i zaštitu. Ekstremisti su najbrojniji i najaktivniji u albanskim sredinama južno od Ibra, gde imaju svoje prostorije u kojima se okupljaju i gde ih pripadnici tzv. kosovske policije uopšte ne kontrolišu.
Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević potvrđuje da postoji realna opasnost od terorističkih napada na pravoslavne svetinje na Kosmetu i dodaje da su teroristi ohrabreni od prištinske vlasti.

- Dečani, Pećka patrijaršija i ostale pravoslavne svetinje i groblja svedoče o tome koliko su Srbi i pravoslavlje utemeljeni na tom prostoru i da drugih organizovanih religija tamo vekovima nije bilo, što ih čini objektom napada onih koji grade „kosovski identitet“. Ovde lokalna vlast, bilo da su to Ramuš Haradinaj, Hašim Tači ili Aljbin Kurti, stimuliše teroriste na takve aktivnosti - rekao je on i dodao da srpski narod na KiM, kao i srpska baština, nemaju bolju zaštitu od Kfora.

- Ne vidimo nameru zapadnih sila da ispune deo Rezolucije 1244 koji govori o povratku određenih policijskih i vojnih snaga Srbije na to područje. Dakle, najbolja bi zaštita bila da dođe policija i vojska Srbije, ali to u ovom momentu nije realno. Bez Kfora bi Srbi, u stvari, bili osuđeni na terorističke akcije i bili bi prisiljeni na raseljavanje - rekao je Galijašević.

Zbog brojnih napada na pravoslavne svetinje, kao i zbog grubih provokacija i brutalnih uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve, Eparhija raško-prizrenska prekinula je sve odnose sa privremenim kosovskim institucijama.

Navodeći da odnosi sa institucijama kosovskih Albanaca nikada nisu bili toliko loši, Eparhija SPC poručuje da je to dodatni razlog da međunarodna zajednica treba da zaštiti narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine.

„Sve češći i intenzivniji pokušaji negiranja verskih i imovinskih prava, identiteta i Ustavom zagarantovanog imena SPC na KiM od strane kosovskih institucija tužan su pokazatelj ozbiljnog pogoršanja opšteg stanja verskih sloboda na ovom prostoru, što nimalo ne doprinosi pomirenju i zajedničkom životu, već dodatno podstiče versku i etničku mržnju koja ugrožava bezbednost pravoslavnog srpskog stanovništva i našeg duhovnog i kulturnog nasleđa na KiM“, stoji u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Udovičiću zabranjen ulaz na KiM

Privremene vlasti u Prištini zabranile su juče ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću ulazak na teritoriju KiM.

Udovičić je trebalo juče da na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici razgovara sa mladima i podeli im stipendije, a potom obiđe i Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku.

Priština je obaveštenje o zabrani poslala posle ponoći bez ikakvog povoda i obrazloženja.

- Najnovija zabrana pokazuje svu osionost i bahatost vlasti u Prištini, koje odbijaju i svaku vrstu saradnje, dijaloga i dogovora, ali i nemoć EU da osigura i garantuje poštovanje sporazuma i civilizovano postupanje albanskih političara - istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izraelska vojska testirala novo smrtonosno oružje! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA