Najnovije

TALIBANI NAPREDUJU: Amerikanci prete da će usporiti povlačenje vojske iz Avganistana

Američka vojska objavila je da bi mogla da uspori sa povlačenjem iz Avganistana, imajući u vidu nedavne pobede koje su Talibani ostvarili na bojnom polju.

Avganistan (Foto: Jutjub)

Portparol Pentagona DŽon Kirbi rekao je da 11. septembar i dalje važi kao krajnji rok za potpuno povlačenje američke vojske, ali je upozorio da bi tempo povlačenja mogao da se promeni, prenosi Bi-Bi-Si.

„Situacija u Avganistanu se menja kako Talibani nastavljaju da sprovode ove napade i vrše upade u središta okruga, a nasilje je i dalje previsoko. Ako treba da dođe do promene tempa ili opsega i razmera povlačenja, bilo koji dan ili bilo koje nedelje, želimo da zadržimo fleksibilnost da to učinimo”, rekao je portparol Pentagona, prenosi Tanjug.

On je dodao da SAD redovno prate kakva je situacija na terenu, „koje mogućnosti imamo, koji su nam dodatni resursi potrebni da bismo se povukli iz Avganistana i kojim tempom”.

„Sve ove odluke se doslovno donose u realnom vremenu”, poručio je Kirbi.

Zvaničnici Pentagona prošle nedelje su rekli da je povlačenje američkih vojnika na pola puta, a nasilje u Avganistanu se pojačalo u vreme kada se SAD i NATO pripremaju da povuku preostale snage.

Talibani su proteklog meseca intenzivirali napade i preuzeli kontrolu nad više od 30 okruga.

Prema navodima lokalnih medija, oni su zaplenili velike količine vojne uprave i ubili, ranili i zarobili više desetina vojnika.

O tajnim vezama Amerikanaca sa Islamskom državom pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA