Najnovije

9K317M „Buk-M3“ potvrdio svoju efikasnost u borbi protiv dronova na daljinama 10+km

Raketaši koji opslužuju nedavno usvojene raketne PVO sisteme 9K317M Buk-M3 (jedinice iz sastava kombinovane armije Zapadnog vojnog okruga) realizovali su vojnu vežbu u kojoj su imali zadatak da u uslovima snažnog protivelektronskog dejstva neprijatelja detektuju i unište bespilotne letelice na daljinama većim od 10km. Posebna pažnja prilikom realizacije ove vežbe je usmerena na ponašanje kompleksa kao i njegove posade na situacije masovnog napada bespilotnim letelicama (roj).

Buk-M3 (Foto: RIA)

Ovu informaciju je prenela informativna služba Zapadnog vojnog okruga.„Nakon što je dat znak za uzbunu, borbene posade na svojim sistemima tipa Buk-M3 su izvele marš dužine 50km i posele unapred zadati rejon. Nakon što su izašli na vatrene pozicije, oni su uspešno izvršili više od 10 različitih metoda i postupaka kada je u pitanju priprema gađanja i maskiranje svojih pozicija. U nastavku vežbe „raketaši“ su u uslovima snažnog protivelektronskog dejstva neprijatelja uspeli jednovremeno da detektuju, zahvate i obore 12 vazdušnih objekata koji su imitirali neprijateljske bespilotne letelice na daljinama većim od 10km“ – ističe se u informativnoj službi Zapadnog vojnog okruga.

Kompletna vežba je izvedena na centralnom vojnom poligonu u Kurskoj oblasti. U njoj su učestvovali delovi 53-će protivvazduhoplovne raketne brigade koja se nalazi u sastavu 20-te gardijske kombinovane armije Zapadnog vojnog okruga. Posebna pažnja prilikom realizacije ove vežbe je usmerena na ponašanje kompleksa kao i njegove posade na situacije masovnog napada bespilotnim letelicama (roj).

Protivvazduhoplovni raketni sistem 9K317M Buk-M3 je proizvod čuvenog ruskog Koncerna VKO „Almaz-Antej“. NJegova osnovna namena je presretanje i uništenje manevrišućih aerodinamičkih ciljeva u uslovima intenzivnog protivelektronskog dejstva neprijatelja. Ovaj sistem predstavljaju dalju evoluciju raketnih sistema srednjeg dometa porodice Buk.Najveća unapređenja sistema su urađena na integraciji novih elektronskih komponenti. Od izuzetne važnosti je i činjenica da je povećan broj raketa po jednoj lansirnoj jedinici, što značajno povećava ukupnu vatrenu moć baterija i diviziona koji su opremljeni ovim sistemima.

Divizion raketnog sistema 9K317M Buk-M3 ima sposobnost da jednovremeno napadne do 36 vazdušnih ciljeva u radijusu 70km po daljini, i do 35 km po visini. Pri tome, verovatnoća uništenja cilja sa jednom raketom je gotovo 1/1 (cilj veličine lovačkog aviona), dok je kod krstarećih raketa taj odnos oko 1/0.8. Buk-M3 će koristiti rakete klase zemlja-vazduh 9M317M koje će moći da presreće ciljeve koji lete brzinama i do 3000 m/sek. Raketa je opremljena parčadno-razornom bojevom glavom. Na cilj se u prvom delu putanje navodi inercijalnim putem, a potom u završnom delu se aktivira aktivna radarska glava za samonavođenje koja je izuzetno otporna na elektronsko ometanje. Bojeva glava rakete 9M317M je šipkastog tipa, čiji fragmenti mogu da probiju materijale ekstremne čvrstine kao što je titanijum i kevlar. Verovatnoća uništenja vazdušnog cilja jednom raketom 9M317M koja se nalazi u naoružanju kompleksa „Buk-M3“ ima praktično 100% uspešnost (0,9999).

Najvažniji elementi diviziona ovog sistema predstavljaju samohodne lansirne jedinice oznake 9A317M na kojima se nalazi šest raketa 9M317M dometa 70km, samohodni radar za praćenje i osvetljavanje zahvaćenih ciljeva 9S36M dometa 120km, osmatračko-akvizicijski radar 9S18M3 dometa 150+km, kao i komandi punkt 9S510M.

Rusi bombama isteruju zlo iz Idliba. Više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA