Najnovije

DODIK ZAGRMEO: "Ne odlučuje Nemačka i ona to dobro zna!"

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nemački parlament nije mesto gde se imenuju visoki predstavnici.

Milorad Dodik. (Foto: Jutjub)

On je objasnio da to isključivo radi Savet bezbednosti UN, i dodao da to ozbiljna država kakva je Nemačka zna.

Dodik je ocenio da političar formata Kristijana Šmita zna kakve su procedure za imenovanje visokog predstavnika predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i da će izbjeći avanturizam nelegalnim dolaskom u BiH.

"Rečenicu da mu na raspolaganju stoje izvršna ovlašćenja, koju je izgovorio pred nemačkim parlamentom, vidim kao neupućenost u mandat i ovlaštenja institucije visokog predstavnika onako kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom", istakao je Dodik u izjavi za Srnu, upitan da prokomentariše Šmitovu izjavu da će 1. avgusta stupiti na dužnost visokog predstavnika u BiH i da su mu na raspolaganju izvršna ovlaštenja Kancelarije visokog predstavnika, koja je i dalje potrebna BiH.

Dodik je naglasio da i dalje smatra da je vreme međunarodnog intervencionizma na način kako je deo međunarodne zajednice tretirao BiH - prošlost i da je davno bio trenutak da o budućnosti BiH razgovaraju oni koji svoje mandate crpe na izborima.

"Neizabrani stranac, koji bi eventualno došao i to još mimo odluke Saveta bezbednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih iskoraka koji su u 26 godina protektorata napravljeni. Kakvu nam poruku šalju 26 godina nakon okončanja građanskog rata ako je jedini vid pomoći BiH namesnik i to nametnut mimo svih procedura i pravila neka se zapitaju svi, posebno oni koji oduševljeno dočekuju protektora, koji bi trebalo da ispunjava njihove ratne želje i ciljeve", naveo je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH rekao je da, ako EU od BiH očekuje da bude pravna i uređena država, ne bi smela da na nepravan način više interveniše u BiH.

Amerika proglasila jemenske Hute legitimnim snagama! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA