Najnovije

SRBIJA IM BLOKIRA LETOVE, ONI NAM DAJU VOJNE AVIONE: Beloruski ambasador o srpskim sankcijama

Zvanični Minsk je sa nerzumevanjem primio pridruživanje Srbije zabrani letova beloruskih avio-kompanija u vazdušnom prostoru EU i drugih zemalja, izjavio je za RIA Novosti ambasador Belorusije u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori Valerij Briljov.

Belorusija i EU (Ilustracija: RIA Novosti)

„Belorusija je s nerazumevanjem primila odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama protiv naše države. To ne odgovara ni visokom nivou međudržavnog dijaloga ni međuvladinom sporazumu o vazdušnom saobraćaju. Nadamo se da će ta odluka biti preispitana”, rekao je Briljov, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, Belorusiju i Srbiju povezuju tradicionalno prijateljske veze, a beloruska strana je uvek usmerena na njihovo jačanje.

Briljov je rekao da je odluka o zabrani letova nad vazdušnim prostorom Srbije doneta istog meseca kada je Belorusija Srbiji poklonila četiri lovca MiG-29 i održala zajedničke vojne vežbe sa njom i Ruskom Federacijom u Rusiji.

EU je 21. juna pozdravila je odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za beloruske aviokompanije.

Odluka o ovim restriktivnim merama EU doneta je 4. juna kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika.

Pored Srbije, tim sankcijama EU pridružile su se i Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Lihtenštajn, Island i Norveška.

Kako je rešen konflikt u Nagorno-Karabahu, pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA