Najnovije

Čovek sa moćnim ovlašćenjima otkrio: Milošević je duboko verovao da se jedna stvar neće desiti

U ponedeljak se navršava 20 godina od tog događaja koji se zbio na veliki verski i nacionalni praznik Vidovdan.

Milošević (Foto: Jutjub)

Bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević našao se 28. juna 2001. u kombiju praćenim jednim “mercedesom”.

Bio je to njegov put ka helikopteru koji ga je nedugo potom prebacio u Haški tribunal, međunarodni sud iz koga nije izašao živ.

U ponedeljak se navršava 20 godina od tog događaja koji se zbio na veliki verski i nacionalni praznik Vidovdan, posle kog su Srbi listom završavali u holandskom kazamatu i retki od njih, ako su imali sreće, iz njega izašli, dok su mnogi drugi doživeli sudbinu sličnu Miloševićevoj.

Može se reći da je Vidovdan neraskidivo vezan za kult Miloševićeve ličnosti, koja je politički dobila krila na Gazimestanu 1989, kada je povodom šest vekova od Kosovske bitke kao predsednik Predsedništva SR Srbije održao čuveni govor. Svoj kraj je ta njegova politička ličnost doživela dvanaest godina kasnije na isti praznik.

Kakva je to država?

Ni posle istorijske distance duge dve decenije, Miloševićev advokat Toma Fila nema nikakvu dilemu kada priča o njegovom izručenju koje se desilo na osnovu uredbe Vlade Srbije.

– To je najveća sramota države Srbije da svog predsednika izruči nekom nelegalnom i nelegitimnom sudu kakav je Haški tribunal. Čim sam otišao u Hag, svi su me tamo pitali kakva je to država koja može da izruči svog predsednika. Logičnije je bilo, smatrali su, da ga ubijemo ako je već takav zločinac, nego što ćemo ga pustiti da crkne u zatvoru, što se, nažalost, i obistinilo – kaže Fila.

Verovao…

On, koji je uz Miloševića bio sve vreme od hapšenja ispred vile Mir 1. aprila pa do isporučivanja Hagu, evocira poslednje trenutke koje je nekadašnji srpski lider proveo na tlu svoje domovine.

– Imao sam dozvolu 0-24 da idem kod Miloševića u Centralni zatvor. Takvu dozvolu nikada nije imao nijedan advokat. Kad god me je zvao, mogao sam da odem, makar to bilo i u tri ujutru. Pričali smo o Hagu, naravno. Mislim da je duboko verovao da ga neće izručiti, jer mu je to obećao Zoran Đinđić, koji je sa Koštunicom i Milutinovićem potpisao da ga neće hapsiti zbog izručenja u Hag. Đinđić je čak posebno potpisao papir da ga u Hag neće poslati i zato mu je Sloba verovao – priča Fila.

Peking poslao moćno oružje Asadovim "Tigrovima" i Trećoj oklopnoj diviziji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: objektiv.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA