Najnovije

HAOS TEK SLEDI! Američka vojska ostaje u Siriji! Ovo je njihov plan! (FOTO)

Visoki američki zvaničnik je rekao da je Vašington posvećen ostanku vojnih snaga u Siriji kako bi se suprotstavio teroristima "Islamske države" i podržao svoje saveznike, miliciju SDF-a predvođenu Kurdima, protiv vlade u Damasku.

Američka vojska u Siriji. (Foto: Jutjub)

Procenjuje se da se u Siriji trenutno nalazi 900 ili više američkih vojnika, kako u južnoj enklavi At Tanf, tako i na severoistoku, gde „obezbeđuju“ naftne bušotine i pomažu Sirijskim demokratskim snagama u upravljanju faktički nezavisnom vladom.

NJihovo prisustvo krši međunarodno pravo i vlada u Damasku se tome protivi, ali Vašington insistira da su oni tamo da se bore protiv "Islamske države" kao deo međunarodne koalicije.

SAD su saopštile da će zadržati „ograničeno vojno prisustvo“ na severoistoku Sirije „samo u svrhu“ poraza terorista, „u partnerstvu sa SDF-om, i da stabilizuju područja koja je ta grupa oslobodila“, saopštio je pomoćnik američkog državnog sekretara za Bliski istok, DŽoi Hud.

NJegove izjave su u skladu sa saopštenjem koje je koalicija predvođena SAD-om objavila u četvrtak, saopštivši da patrole na severoistoku Sirije "osiguravaju da Islamska država nikada ne oživi i da odvrate bilo kakvu potencijalnu agresiju", te da su napori "ključni za stabilnost i sigurnost regiona“.

Upućivanje na Islamsku državu moglo bi biti misterija za ljude koji su verovali da je samoproglašeni "kalifat" poražen do marta 2019. godine, kada je SDF zauzeo Bagouz, selo na sirijsko-iračkoj granici, koje je bilo poslednje naselje za koje je grupa tvrdila da ga kontroliše. Ili u oktobru te godine, kada je njen lider Abu Bakr al Bagdadi ubijen u američkom napadu u sirijskoj provinciji Idlib, koju su kontrolisali „umereni“ pobunjenici iza kojih stoji Turska.

„Grupa ostaje odlučni neprijatelj i u Iraku i u Siriji i još treba mnogo posla da se uradi“, prema Patriku Vormanu, vršiocu dužnosti direktora kancelarije Koalicije.

Hud je takođe pokrenuo pitanje humanitarne pomoći, rekavši da SAD podržavaju sve oblike pomoći narodu Sirije, „uključujući prekograničnu pomoć iz Damaska“, ali da „same ne mogu zadovoljiti trenutne potrebe“ u Idlibu i na severoistoku. Nije pomenuo da bi razlog za to mogla biti oštra blokada koju su sirijskoj vladi uvele SAD i njihovi saveznici, prema takozvanom Zakonu o zaštiti civila Sirije.

SAD i njihovi saveznici odbijaju da priznaju legitimitet sirijske vlade, unapred osuđujući prošlomesečne predsedničke izbore kao „ni slobodne ni poštene“. Predsednik Bašar Asad ponovo je izabran za predsednika u velikoj pobedi na izborima.

Hud je ponovio stav SAD da se „stabilnost u Siriji i širem regionu može postići samo političkim procesom koji predstavlja volju svih Sirijaca“, što se verovatno odnosi i na „umerene pobunjenike“ koje podržavaju Turci u Idlibu, uključujući i podružnice "Al Kaide" i na američki SDF na severoistoku Sirije.

Ruska vojska opasno zagrmela, Putinov pukovnik šalje ozbiljno upozorenje! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA