Najnovije

KINA SE UKLJUČUJE U SIRIJSKI SUKOB: Peking poslao moćno oružje Asadovim "Tigrovima" i Trećoj oklopnoj diviziji

Sirijska arapska vojska i njeni ruski saveznici neumoljivi su u pokušajima da obuzdaju militante kako u centralnom regionu, tako i u širem Idlibu. Ratni avioni Ruskih vazduhoplovnih snaga (VKS) izveli su više od 60 vazdušnih udara na ćelije ID u centralnom regionu Sirije.

Asad sa vojskom (Foto: SANA)

Vazdušni napadi VKS izvedeni su u znak podrške Petom korpusu Sirijske arapske vojske (SAA). Nekoliko dana ranije, sirijska jedinica pokrenula je operaciju češljanja između zapadnog Deir ez Zora i istočnog Homsa.

Dva sirijska vojnika su poginula, a sedam drugih ranjeno kada su ih ID ćelije napale iz zasede u dolini Abijada u blizini drevnog grada Palmire u istočnoj provinciji Homs.

Dan kasnije, mina koju su podmetnuli teroristi ubila je četvoricu provladinih boraca i ranila šest drugih u blizini grada Rasm Gazalija u istočnom delu Hame. Istog dana, SAA je ubila više od 14 militanata ID tokom operacija češljanja u pustinjama Hama i Homs.

Područje zadržavanja i antiterorističke operacije takođe su aktivne u Idlibu koji de fakto kontroliše Hadžat Tahrir al-Šam (HTŠ). Operacije SAA i njene ruske podrške vode se protiv HTŠ-a, drugih filijala Al-Kaide, kao i frakcija koje podržavaju Turci.

Dana 24. juna, ratni avioni VKS izveli su najmanje tri vazdušna napada na zapadnu periferiju grada Idliba. Avioni su gađali zgrade i polja u selu Ejn Šib. Ruski vazdušni napadi poklopili su se sa intenzivnim granatiranjem SAA na planini Zavija i u drugim oblastima u južnom delu Idliba.

U sirijskom Idlibu, gde se SAA, između ostalih, bori i protiv Turkistanske islamske stranke (TIP), određena podrška takođe dolazi od retko viđenog igrača - Kine. Jedan oficir SAA rekao je sirijskim medijima da je Kina isporučila opremu armijskoj Trećoj oklopnoj diviziji i 25. diviziji specijalnih snaga. Obe jedinice su raspoređene na glavnim linijama fronta Velikog Idliba.

TIP, sastavljen uglavnom od kineskih Ujgura, aktivan je u blizini grada DŽisr al-Šugura na severozapadu Idliba, grada Kabanija u severnoj Latakiji i u ravnicama Al-Gaba u severozapadnoj Hami. Bliski je saveznik HTŠ-a.

Tokom poslednjih nekoliko godina, nekoliko izveštaja tvrdilo je o imanentnoj kineskoj vojnoj intervenciji u Siriji na strani Damaska. Ispostavilo se da ništa od ovoga nije tačno, ali ipak postoji neka podrška Kineza.

Leteći tanjiri su svuda oko nas! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA