Najnovije

DŽIHADISTI IZ RUSIJE I BIVŠEG SSSR NAPUŠTAJU IDLIB: Viking terorista povlači vojsku (VIDEO)

Poznati propagandista sirijskih terorističkih formacija, Amerikanac Bilal Abdul Karim, objavio je udarnu vest: grupa Hajat Tahrir aš-Šam (HTŠ), koja zauzima veći deo Idliba, zahteva da jedan od najpoznatijih vođa čečenskih boraca koji govore ruski, Muslima Šišani, i njegova grupa, napuste područja koja kontroliše HTŠ.

DŽihadisti (Foto: jutjub)

„HTš zahteva da komandant mudžahedina, Muslim Šišani, napusti teritorije pod njihovom kontrolom“, rekao je Karim.

Poznati pristalica terorista iz Idliba pod nadimkom "Vojni trener", koji govori ruski, potvrdio je informacije i izrazio svoje mišljenje:

„Situaciju je izneo moj brat (Abdul Karim), pa mogu da kažem da komanda HTŠ-a zahteva da Amir Muslim Šišani napusti teritorije pod njihovom kontrolom.

Moje mišljenje: amiri HTŠ ne žele da muslimanski džemat postane mesto okupljanja kavkaskih muhadžira koji se nisu pridružili HTŠ-u“, rekao je on

Muslim al Šišani (Muslim Ahmetovič Margošvili) je Čečen, rođen 1972. u Pankiškoj klisuri u sovjetskoj Gruziji.

Vođa terorista od Čečenije do Sirije

On je vođa čečenskih džihadista u Siriji, osnivač proturske grupe DŽunud al Šam. Za svoj neobičan izgled za islamiste (plava kosa, plave oči i crvena brada) dobio je nadimak „Viking“. U Prvom i Drugom čečenskom ratu on je učestvovao u borbama za odvajanje „Ičkerije“ od Rusije. U drugom ratu u Čečeniji, komandovao je vedenskim sektorom i frontom Sunža oružanih snaga ČRI (od 2002). Bio je na ruskoj federalnoj poternici.

Od 2012. godine on se bori u Siriji, gde je predvodio odred „DŽunud al Šam“ („Vojnici Sirije“) sa približnim brojem od 250 militanata, pod njegovom komandom borili su se uglavnom džihadisti iz Rusije i zemalja ZND. U Siriji je Margošvili učestvovao u bitkama protiv sirijske vojske u provinciji Latakija. 2014. godine američke vlasti optužile su Margošvilija da aktivno učestvuje u Islamskoj državi kao terenski komandant, ali sam MuslŠišani je više puta izjavio da nije umešan u terorističke grupe poput ID.

Zarobljeni militanti su više puta rekli da grupu DŽunud al Šam kontrolišu turske obaveštajne službe, koje su pomogle teroristima da preko Ankare dođu u Siriju, obučile ih i snabdele.

Kako su uništene ukrajinske vatrene pozicije, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA