Najnovije

KOMANDANT KFORA: KBS može na sever tek posle mog odobrenja

Komandant Kfora Franko Federiči izjavio je danas da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) mogu da odu na sever Kosova i Metohije samo pošto od njega za to dobiju dozvolu, prenosi Ekonomija onlajn.

KFOR (Foto: flickr)

Federiči je u intervjuu za TV Kljan Kosova rekao da je stav NATO-a o KBS-u jasan i da Alijansa dosledno podržava razvoj KBS-a u okviru njihovog prvobitnog mandata, u svrhu civilne zaštite.

Komandant Kfora je ponovio da NATO očekuje poštovanje sporazuma koji su privremene prištinske institucije potpisale sa Alijansom po tom pitanju.

Ocenio je i da je bezbednosna situacija na KiM stabilna i da je KFOR pažljivo nadgleda.

"I dalje smo potpuno usredsređeni na svakodnevnu primenu mandata misije Kfora na osnovu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kako bismo osigurali bezbedno okruženje i slobodu kretanja na dobrobit svih zajednica", rekao je Federiči.

Istakao je da je Kfor spreman da preduzme neophodne mere za sprovođenje mandata UN, ocenivši da je tzv. Kosovo postiglo mnogo u pogledu bezbednosti poslednjih godina, ali da i dalje postoje izazovi, uključujući uticaj organizovanog kriminala, ilegalnih ekonomskih aktivnosti i štetnu retoriku zasnovane na etničkoj pripadnosti.

Odgovarajući na pitanje o odluci opštine južna Kosovska Mitrovica da obezbedi prostor za izgradnju kasarne KBS-a na severu KiM, on je rekao da je to odluka privremenih kosovskih institucija i da to nije pitanje za Kfor.

Federiči je rekao da Kfor prati situaciju, komunicira sa svim institucijama i zajednicama na KiM i ima stalne kontakte sa ministrom odbrane Srbije, kao i sa međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa EU.

Odgovarajući na pitanje da li to što je KBS nedavno prvi put učestvovao u vežbi "Branilac Evrope 21" signal da proces transformacije KBS-a dobro napreduje, komandant KFOR je rekao da je potreban dug proces da bi bili promenjeni trenutni kapaciteti KBS i da bi one postale vojska.

Federiči je ukazao da se to ne postiže preko noći ili samo donošenjem zakona i da će za to biti potrebno mnogo godina.

"Stav NATO-a o KBS-u je jasan i dosledan. Podržavamo razvoj KBS-a u njegovom prvobitnom mandatu, kao snaga civilne zaštite", zaključio je Federiči.

O pitanju crkve u Severnoj makedoniji pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA