Najnovije

Lagunin književni klub prvog petka u junu posvećen velikom delu Uvea Jonzona

Prvog petka u junu tema Laguninog književnog kluba biće veliko delo nemačkog pisca Uvea Jonzona, roman „Svaki dan u godini 1“, prvi deo tetralogije kojoj morate posvetiti svoju pažnju.

Foto: Laguna

Piscu je bilo potrebno više od petnaest godina da završi svoje remek-delo u kome opisuje jednu godinu u životu protagonistkinje po imenu Gezina Krespal. Svakom danu u toj godini posvećeno je po jedno poglavlje. Pisac je od samog početka u neprestanom dijalogu sa svojom junakinjom, ženom koja od 1961. godine živi u NJujorku.

Gezina Krespal, rođena 1933. u gradiću Jerihovu na severu Nemačke, već šestu godinu živi na Menhetnu zaposlena kao prevoditeljka u velikoj banci. Detinjstvo je provela pod nacizmom, mladost u Istočnoj Nemačkoj, iskusila je život u Zapadnoj Nemačkoj i odbacila ga, a u NJujork je stigla s jednim ciljem: da zarađuje dovoljno za podizanje maloletne ćerke Mari. Obeležena svojom prošlošću, mlada Nemica ne može da se prilagodi američkom svetu sa istom lakoćom kao i njena desetogodišnja ćerka. Živost Gezininih utisaka, njeno opsesivno gomilanje informacija iz NJujork tajmsa čine je svedokom američke istorije šezdesetih, obeležene Vijetnamskim ratom, rasnim pitanjem i svakodnevnim nasiljem kojim je preplavljena crna hronika. Paralelno s tim, Gezina pokušava da rekonstruiše svoju traumatičnu prošlost u Nemačkoj između tridesetih i pedesetih.

Roman „Svaki dan u godini 1“ biće tema sedamdeset šeste tribine Laguninog književnog kluba, koja će se održati u petak 4. juna od 19 sati na Instagram profilu laguna_knjige, a gošća će biti Biljana Pajić, prevoditeljka i germanistkinja.

„Svaki dan u godini 1“ je na popustu 30% do 4. juna u knjižarama Delfi, na sajtu laguna.rs i u Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA