Najnovije

REKONSTRUKCIJA VLADE ILI STATUS KVO: Ko (ne) podržava premijera Krivokapića!?

Predsednici stranaka koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja čini dve trećine parlamentarne većine, ocenili su da su odustajanjem premijera Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom „srušeni osnovni principi koalicije“.

Crnogorska vlast i vladajuća većina (Ilustracija: IN4S)

Smatraju da je Krivokapić izneverio njihovo strpljenje i kazali da je izgubio njihovu podršku, „sve dok se obećano ne ispuni, i to bez odlaganja“.

Pozvali su partnere u parlamentarnoj većini da potpišu „precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti“.

Odgovor je ubrzo stigao od Demokratske Crne Gore.

Predsednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, istakao je da premijer Zdravko Krivokapić ima podršku Demokratske Crne Gore, te da je izlišno komenterisati poziv DF-a da se potpisuje sporazum sa Demokratama i Građanskim pokretom URA.

“Žalim što nemamo, kao u drugim evropskim zemljama, zakonsku obavezu da svi samostalno nastupimo. A izborima da se izmere i da imamo jasnu sliku ko ima koliki legitimitet. Demokratska Crna Gora je bila i jeste i biće partner ovoj Vladi. Svako ko misli drugačije ima pravo da je testira. Demokratska Crna Gora poštuje što je obećala 4. decembra”, rekao je Bečić novinarima.

Kao odgovor na saopštenje DF-a i poziv da se potpiše novi sporazum o funkcionisanju vlasti, iz GP URA su istakli da je „državni interes Crne Gore na prvom mestu, a on je u ovom momentu izglasavanje budžeta u Skupštini Crne Gore od strane parlamentarne većine“.

Tek nakon toga, ističu, može se pričati o svemu što blokira njeno funkcionisanje i o svim političkim kombinatorikama.

Naglasili su da se njihovo učestvovanje u vlasti sa ideološki različitim strankama u parlamentarnoj većini može bazirati isključivo na Sporazumu koji su potpisala tri lidera pred formiranje vlasti posle 30. avgusta.

Predsednik Prave Crne Gore i poslanik u republičkom parlamentu, Marko Milačić, podržao je vladu na jučerašnjem zasedanju, i zamolio da deo parlamentarne većine prestane sa „napadima na premijera“, te da to „prepuste opoziciji“.

U danima pred nama videćemo da li će nova „talasanja“ u vladajućoj većini i, blago rečeno, nerazumevanje između dela većine (na jednoj strani) i premijera (na drugoj) – dovesti do rekonstrukcije vlade ili će se, uprkos jasnim neslaganjima i „ratu“ saopštenjima – zadržati status-kvo. Nove izbore, za sada, odbacuju svi akteri.

Kako je Nemačka opljačkala Srbiju, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA