Najnovije

TRI SU RAZLOGA: Krivokapić otkrio zašto nije potpisao Temeljni ugovor sa SPC!

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas da bi bio nedostojan premijer da je Temeljni ugovor sa SPC potpisao u Beogradu.

Zdravko Krivokapić. (Foto: Flickr)

Krivokapić je za Juronjuz Srbija rekao da će potpisati Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crne Gore i da ne radi ništa tajno.

Navodi da je to isključivo pravno pitanje i da tu nema politike.

Krivokapić je istakao da je ponudio 30. oktobar kao datum potpisivanja ugovora zbog odavanja počasti "onome ko je sve na prostorima Crne Gore duhovno preporodio", misleći na mitropolita Amfilohija.

On je rekao da je ovih deset dana možda najtežih deset dana u njegovom životu.

"Ako posmatrate to pitanje samo sa te tačke gledišta, da li je to pravno ili političko pitanje, onda odmah da vam kažem da je isključivo pravno. Nema nikakve politike. Jer ja kad je u pitanju Crkva ne kalkulišem. Da li su postojali drugi politički razlozi? To treba da pitate onu stranu koja je nametnula meru potpisivanja Ugovora tokom trajanja Sabora naše SPC."

"Ja imam određena obrazloženja i na neki način sam identifikovao ko je glavni krivac."

Dodaje da je potpisivanje Temeljnog ugovora jedno čisto tehničko pitanje nasleđa Zakona o slobodi veroispovesti.

"Svoditi i izdizati to na takav nivo, mislim da nije bio ni trenutak, ni vreme, ni način. A oni koji su saučesnici u tome su isključivo i samo političari. Političari koji zagovoraju jednu opciju da je politika - svemoć, a zaboravljaju da pored njihove svemoći, živimo u prolaznom i kratkom vremenskom intervalu i jedino što pobeđuje je istina. Zato sam jednom političaru rekao da sam uradio sve što je do mene i da će istina pobediti danas, sutra ili za 10 godina, ali namere ne možete sakriti, a namere određenih ljudi i danas se vide", rekao je Krivokapić.

Ideja dolaska u Beograd

Na pitanje ko mu je nametnuo ideju dolaska u Beograd u noćnu posetu, Krivokapić kaže da je to tajno i da želi da ispriča samo neke vrlo značajne detalje.

"Da sam ja u petak pred početak Sabora, ne znajući i ne sluteći šta se može desiti, uputio patrijarhu pismo u kome sam jasno kazao da sam ja za potpisivanje Temeljnog Ugovora, ali da određeni pravni elementi koji su definisani u tom ugovoru nisu u skladu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore. I moja obaveza nije obaveza samo vernika, nego obaveza čoveka koji štiti Ustav i Zakon, ja sam takav sporazum potpisao i ja ću ostati dosledan do kraja".

Dodaje da su se posle toga "dešavale određene političke igre i predigre".

"Ja sam vam možda samo spomenuo jednu rečenicu te srede ili četvrtka kada sam otišao u Beograd - da ako ne bude potpisan Temeljni ugovor, da će se desiti ne znam kakvo čudo. Smatrao sam da je potpuno neodgovorno to tako definisati i doneo sam odluku u četvrtak na osnovu tri nivoa razmatranja".

"Prvi i lični, ja sam imao porodične probleme i to je javnosti poznato. Drugi deo - kao vernik sam odlučio da odem u Patrijaršiju i lično kažem te stavove koji su jasni. I naravno, treći razlog je državnički", rekao je on za Juronjuz Srbija.

Krivokapić je rekao da obaveštava svu javnost da će ovih dana sve učiniti da taj temeljni ugovor bude što pre potpisan.

Ostavka?

Na tvrdnje Demokratskog fronta da je izgubio poverenje, i na pitanje da li će vratiti mandat, Zdravko Krivokapić kaže da zna da taj stav postoji bukvalno i tokom izglasavanja ove Vlade.

"Permanentno je prisutan i odmah nakon početka funkcionisanja te Vlade. To ništa nije novo, oni nisu podržavali ovu Vladu istinski, i naravno, u politčkom licemjerju je izgleda sve dozvoljeno. Taj stav koji žele da iskažu, imaju prilike da to urade na osnovu Ustava. Ja sam rekao neposredno posle premijerskog sata i ostajem pri tom stavu - ja ostavku podneti neću. Neka me smene, neka to bude istorijski dokaz njihove opredijeljenosti da posle 75, odnosno 30 godina doživimo slobodu, demokratiju, počnemo da stabilizujemo sve institucije, da ih oslobodimo, jer većinom su zarobljene i da krenemo u ekonomski preporod Crne Gore."

Sastanak sa Vučićem?

Na pitanje zašto još nije imao sastanak sa Vučićem, Krivokapić odgovara da je to pitanje baš za predsednika Srbije.

"Ja sam spreman, možda ne mogu odmah istog trenutka, ali na njegov poziv rado ću se odazvati i naravno da ćemo razgovarati kao dva državnika i štiteći interese - on Srbije, ja Crne Gore - doći do najboljeg rešenja. Ne za odnose Vučića i Krivokapića, nego za dobro Srbije i Crne Gore. Mislim da je to jedan trenutak koji moramo doživeti. Zašto se to nije desilo u šest meseci? Verujte, pokušavao sam sve što je do mene, ja više od toga ne mogu."

Neodređeni status Prištine za Vašington postaje veliki problem! Više o tome OVDE.

Izvor: vijesti.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA