Najnovije

POKS ZAHTEVA OD SKUPŠTINE: Uvesti vojni rok po izraelskom modelu i prihvatiti novu strategiju ratovanja

Ponovo uvođenje obaveznog vojnog roka, za žene i muškarce, po uzoru na Izrael je predlog Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS), stranke koja je nedavno formirala koaliciju NADA zajedno sa Demokratskom strankom srbije i još nekoliko udruženja građana.

LJubinko Đurković (Foto: POKS)

Prema rečima pukovnika LJubinka Đurkovića, koji je član predsedništva POKS, ova stranka zahteva od Skupštinskog odobra za bezbednost da po hitnom postupku formiraju radnu grupu za izradu zakona po kome bi vojni rok ponovo bio obavezan, ali ovaj put ne samo za muškarce već i za osobe lepšeg pola.

- Tražimo da Skupštinski odbor za odbranu i bezbednost organizuje radnu grupu za izradu nacrta Zakona o vojnoj i materijalnoj obavezi. Predlažemo da u radnu grupu za izradu tog zakona pored narodnih poslanika, budu pozvani i pretstavnici vanparlamentarnih stranka koje to žele. Pretstavnici POKS su spremni da odmah počnu sa radom u takvoj radnoj grupi, izjavio je Đurkvić na konferenciji za štampu.

On je rekao i da predlažu da se nakon izrade nacrta, pokrene i javna rasprava, gde će se i nevladin sektor, kao i šira javnost izjasniti o varaćanju vojnog roka. Kao i da se Po okončanju javne rasprave  Zakon po hitnom postupku uputi u Skupštinu u da se potom narodni poslanici i njemu izjasne. Ukoliko vladajuća većina pristane da krene u izradu ovakvog zakona, i prihvati da u radnoj grupi budu i članovi koalicije u kojoj je POKS, oni će tražiti da regruti pored obaveznog roka od šest mesesci imaju i neka prava koja do sada nisu imali, kao što je radni staž tokom služenja vojnog roka. Pored toga vojnici koji odsluže vojni rok imali bi pravo da se zaposle u državnoj administraciji, javnim preduzećima i lokalnim samoupravama biće dozvoljeno samo građanima Srbije koji su odslužili vojni rok, dok bi ta mogućnost bila ukinuta za one koji nisu služili vojsku.

- Vojnici moraju imati pravo i na vojničku platu tokom služenja vojnog roka i to u iznosu minimalne zarede. Svi vojnici tokom služenja vonjog roka moraju imati i pravo na besplatno korišćenje javnog saobraćaja u svim gradovima i međugradskom saobraćaju, rekao je Đurković.

Na pitanje novinara Pravde kako bi izgledatalo služenje vojnog roka, po „POKS-ovom modelu“ Đurković je rekao da  će regruti će biti obučeni za rukovanje oružjem, odnonso zaštitu od napada  i agresije neprijatelja, protivterorističku obuku u cilju smanjenja rizika, pomoć civilima tokom elemntarnih katastrofa, poput poplava i požara, rekao je on dodavši da će biti uvedena i posebna obuka za rukovanje novim tehnološkim borbenim oružjima, npr. dronovima. Ovo je posebno važan deo razvoja nove strategije ratovanja, kojom bi se obezbedilo da se sa prve linije skloni živa sila što dalje od dometa nepriajtelja.

O promeni Ustava Republike Srbije pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA