Najnovije

TEK IZAŠLI IZ AVGANISTANA, VEĆ DRHTE OD TALIBANA! CIA ubrzano traži novu bazu! (VIDEO)

Brzo povlačenje američke vojske iz Avganistana stvara intenzivan pritisak na CIA. kako bi pronašli nove načine za prikupljanje obaveštajnih podataka i izvođenje štrajkova protiv terorizma u zemlji, ali agencija ima nekoliko dobrih opcija.

Sedište CIA. (Foto: Jutjub)

CIA, koja je bila u srcu dvadesetogodišnjeg američkog prisustva u Avganistanu, uskoro će izgubiti baze u zemlji odakle je vodila borbene misije i udare bespilotnim letelicama, pomno nadgledajući talibane i druge grupe kao što su Al Kaida i Islamska država. Analitičari agencije upozoravaju na sve veće rizike preuzimanja talibana.

Zvaničnici Sjedinjenih Država u poslednjem trenutku nastoje da osiguraju baze u blizini Avganistana za buduće operacije. Ali složenost kontinuiranog sukoba dovela je do trnovitih diplomatskih pregovora jer se vojska trudi da sve snage izbace početkom i sredinom jula, znatno pre krajnjeg roka predsednika Bajdena do 11. septembra, prema američkim zvaničnicima i regionalnim stručnjacima.

Jedan fokus bio je Pakistan. CIA. tamo je godinama koristila bazu za pokretanje bespilotnih udara protiv militanata u zapadnim planinama zemlje, ali je iz tog objekta izbačena 2011. godine, kada su se američki odnosi sa Pakistanom pogoršali.

Bilo koji dogovor sada morao bi da zaobiđe neprijatnu stvarnost koju pakistanska vlada već dugo podržava talibane. U diskusijama između američkih i pakistanskih zvaničnika, Pakistanci su zahtevali mnoštvo ograničenja u zamenu za upotrebu baze u zemlji i efektivno su zahtevali da se odjave sa bilo kojih ciljeva koje je ili CIA ili bi vojska želela da napadne Avganistan, prema trojici Amerikanaca upoznatih sa diskusijama.

Diplomate takođe istražuju mogućnost vraćanja pristupa bazama u bivšim sovjetskim republikama koje su korišćene za avganistanski rat, iako očekuju da će se predsednik Rusije Vladimir V. Putin žestoko tome usprotiviti.

Nedavni CIA izveštaji vojne obaveštajne službe o Avganistanu postali su sve pesimističniji. Oni su istakli dobitak talibana i drugih militantnih grupa na jugu i istoku, i upozorili su da bi Kabul mogao pasti pod talibane za nekoliko godina i vratiti se da bi postao sigurno utočište militanata sklonih napadima na Zapad, prema nekoliko ljudi upoznatih sa procene.

Kao rezultat, američki zvaničnici vide potrebu za dugoročnim prisustvom prikupljanja obaveštajnih podataka - pored vojske i CIA. antiterorističke operacije - u Avganistanu dugo nakon roka koji je Bajden odredio za trupe da napuste zemlju. Ali prepirka oko baza ilustruje kako američkim zvaničnicima još uvek nedostaje dugoročni plan za rešavanje bezbednosti u zemlji u kojoj su potrošili milijarde dolara i izgubili više od 2.400 vojnika tokom skoro dve decenije.

OVK najavio – izlaze na ulice! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA