Najnovije

AMERIČKI GENERAL SE OSILIO! Pomenuo neprijatelje na Bliskom Istoku, pa napao Ruse! (VIDEO)

Izraelski medij DŽeruzalem Post osvrnuo se u svom današnjem tekstu na izjavu komandanta Centralne komande zapovjedništva SAD-a CENTCOMA), čija je zona odgovornosti područje šireg Bliskog istoka (naslovna foto), generala Keneta Mekenzija od ponedeljka, kada je upozorio na, kako kaže, destabilizirajuće aktivnosti Irana i ulogu Rusije i Kine na Bliskom istoku.

Američka vojska. (Foto: ria.ru)

Na skupu kojeg je organizovao Pentagon, razgovaralo se o nedavnom posetu spomenutog generala Iraku, kao i o trenutnim procenama američkih generala oko stanja vezanog uz Siriju, Liban, Iran i Avganistan.

"Jedan od prioriteta (CENTCOMA-a) je suzbijanje destabilizujućih aktivnosti Irana, koji ostaje najveća pretnja stabilnosti na Bliskom istoku", izjavio je Mekenzi i dodao kako veruje da je američki položaj u regionu imao "odvraćajući učinak na Iran i postalo mu je teže negirati činjenicu zlonamjernih aktivnosti s njegove strane". U svrhu sprečavanja Irana SAD imaju raspoređene svoje brodove, avione i protivvazdućnu obranu, kazao je general.

Raspravljajući o ulozi Rusije i Kine, istaknuo je da one teže većem uticaju u bliskoistočnom regionu i jačanju veza s tamošnjim raznim zemljama. Rusija takođe prodaje svoje raketne sisteme S-400 Turskoj, a poslednjih godina „dobrodošlicu“ su joj pružili i drugi američki regionalni saveznici, od Egipta do Saudijske Arabije. Rusija je također osigurala vojno prisustvo u Libiji i drugim afričkim zemljama, izjavio je američki general, napominjući da Rusija i Kina “osjećaju pad američkog učestvovanja" u regiji.

"Kina se 2020. udružila s gotovo svim zemljama u regionu koristeći zamke duga, Inicijativu pojas i put i medicinsku diplomatiju sa svojom vakcinom (protiv koronavirusa), koja je upitne efikasnosti, pokušavajući proširiti svoj uticaj", kazao je general.

“Rusija je jednako destruktivna u regionu, a njeno učestvovanje je uglavnom oportunističko i pregovaračko. Rusija traži načine da se pozicionira kao alternativa Zapadu, nudeći posredovanje u regionalnim sukobima, prodaju oružja, nudeći vojnu ekspertizu i sudjelujući u regionalnim i multilateralnim organizacijama radi unapređenja svojih interesa”, izjavio je Mekenzi.

Prema njegovim riječima, dugoročno bi Sjedinjene Države želele dati odgovornost na lokalne sigurnosne organizacije koje se mogu nositi s takvom misijom “bez značajnih ulaganja i međunarodne podrške“.

“Ovo je još u budućnosti, ali na kraju ovo je smer u kojem bismo želeli ići”, zaključio je general.

Makrona ošamarili prilikom zvanične posete! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA