Najnovije

PREDSEDNIKU BELORUSIJE PRETI VELIKA OPASNOST! EU ima sraman predlog po pitanju Lukašenka!

Grupa Evropske narodne partije (EPP), kao najača grupacija u Evropskom parlamentu, pozvala je na uspostavljanje međunarodnog suda za krivično gonjenje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i njegovih sledbenika.

Aleksandar Lukašenko. (Foto: president.gov.by)

EPP je, povodom današnje debate o Belorusiji u Evropskom parlementu, podržala predlog beloruske opozicione liderke Svetlane Tihanovske, za održavanjem međunarodnog samita o krizi u Belorusiji.

- Takav samit trebalo bi da se održi bez odlaganja pod vođstvom EU. Kao EPP grupa, već smo pokušali da organizujemo misiju posredovanja na visokom nivou u zemlji kako bismo istražili sve moguće načine za zaustavljanje nasilja, oslobodili političke zatvorenike i pomogli u stvaranju uslova za politički dijalog u zemlji. Nažalost, inicijativa je blokirana - kaže potpredsednica EPP, Sandra Kalniete.

Kalniete je naglasila potrebu za daljim jačanjem odgovora EU na "zločine koje je počinio Lukašenkov režim u Minsku".

- Pozivamo na uspostavljanje međunarodnog suda za krivično gonjenje Aleksandra Lukašenka i njegovih poslušnika koji su ratovali protiv Belorusa. Pozivamo na suspenziju beloruskih reprezentacija sa evropskih i svetskih prvenstava, kao i sa olimpijskih igara. Pozivamo na proširenje trenutnih sankcija EU na sve one koji su povezani sa državnom represijom, uključujući one koji je podržavaju i pružaju režimu ekonomsku podršku i pomoć - navodi se u saopštenju EPP.

EPP navodi da je u beloruskim zatvorima više od 400 političkih zatvorenika i poziva na njihovo hitno oslobađanje.

Fajzer vakcina i za decu mlađu od 12 godina! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA