Najnovije

NE ZNAM NA ŠTA ĆE OVO IZAĆI: „Sa Izraelom se nije igrati, ovo nismo smeli potpisati“

Možda smo se dozvali pameti to što nismo preselili ambasadu u Jerusalim, pa da i mi jednom ne ispoštujemo nešto što nam ne ide u prilog, a smatram da nije ni trebalo to da potpisujemo. Mada sa Izraelom neće ići tako glatko, rekao je za Pravdu dr Milomir Stepić, geopolitičar i naučni savetnik na Institutu za političke studije, komentarišući to što prema Vašingtonskom „sporazumu“ još nismo prebacili ambasadu u Jerusalim, iako je rok bio 1. jul ove godine.

Problemi sa Izraelom u najavi (foto: pixabay)

On smatra da će nas bez obzira na to Amerika svakako pritisnuti „po svim mogućim pitanjima, pa i pitanju Vašingtonskog sporazuma“.
- To je nešto što se tiče i nje, bez obzira što nije sadašnji predsednik taj koji je to organizovao. Ali kad bude potrebno, potegnuće i ovaj sporazum. Zato treba uvek biti oprezan i sa potpisivanjem. A nije se igrati ni sa Izraelom, oni su neka vrsta pedeset i prve Američke države – ocenio je sagovornik Pravde.

Upitan kakve ćemo posledice trpeti, kazao je da još uvek ne zna „na šta će ovo da izađe“.

- Nas uvek prozivaju da treba da se držimo ugovora, a što se druge strane ne drže, to nije bitno. Problem je što to uvek bila naša pozicija da ispunjavamo sve i odmah, umesto parcijalno, pa kad druga strana ne ispuni deo, onda i mi da zaustavimo dalje izvršenje. Takav je bio i Vensov plan, Hrvati ga nisu poštovali, i umesto i mi da tako postupamo, ušli smo u jednu spiralu i na kraju gubitka Krajine – ukazao je Stepić, primetivši da se slično dešavalo sa Dejtonskim sporazumom.

Kako je rekao, mi se stalno uklanjamo i ispunjavamo sporazume „u totalu“.

- Eto, imamo i Kumanovski sporazum, a mi ne tražimo njegovo ispunjenje od druge strane. Navikli smo da ispunjavamo, mi sve moramo nešto, a oni drugi ništa ne moraju. Prosto, svi ti sporazumi su selektivno primenjivani. Nikoga ne obavezuje ono što ide u našu korist, pogotovo Ameriku kao veliku silu. Ali ni lokalni igrači, Arbanasi, Hrvati, Bošnjaci, ni oni ne poštuju sporazume, niti im pada na pamet. Može im se kad imaju jake saveznike – zaključuje Stepić.

Podsetimo, u septembru prošle godine predsednik Aleksandar Vučić je u Vašingtonu između ostaslog potpisao da će do 1. jula Srbija preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim i time prekrši Rezoluciju 478 Saveta bezbednosti UN, uprkos tome što je predsednik Donald Tramp javno rekao pre potpisivanja da će Izrael priznati Kosovo. Ova stavka je bila upisana u verziji sporazuma koji je dat Prištini. Nakon što se ono što je rečeno i obistinilo, odnosno nakon što je došlo do međusobnog priznanja Izraela i lažne države, srpska vlast je odlučila da zasad ne preseli ambasadu.  

Bolje i zamrznuti konflikt nego loše rešenje po nas, kaže Jovanović, a opširnije čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N.B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA