Najnovije

ŠPANIJA NA STRANI SRBIJE: Kosovo ne priznajemo jer poštujemo međunarodno pravo!

Španija ne priznaje samoproglašeno nezavisno Kosovo jer poštuje međunarodno pravo, izjavio je ambasador te zemlje Raul Bartolome Molina dodajući da to nepriznavanje uzrokuje nemale probleme Španiji naročito u kontekstu međunardonih organizacija.

Priština. (Foto: Jutjub)

Molina je, u intervjuu Večernjim novostima, kazao da je stav Španije u pogledu teritorije Kosovo zvanična državna politika nezavisno od toga koja se partija nalazi u Vladi u datom trenutku.

„S druge strane, nepriznavanje Kosova se zasniva na striktnom poštovanju međunarodnog prava i njegovih temeljnih načela, kao što je poštovanje teritorijalnog integriteta koji su prekršeni jednostranim proglašanjem nezavisnosti te teritorije“, kazao je Molina.

Na pitanje da li se vrši pritisak na Španiju da promeni taj svoj stav, Molina kaže da nisu pod pritiskom da promene svoj stav, kao i da pozicija te zemlje u vezi sa sporom oko teritorije Kosova nije ni kapriciozna, ni samovoljna, već je rezultat poštovanja međunarodnog prava.

„Međutim, tačno je da nepriznavanje uzrokuje nemale probleme Španiji naročito u kontekstu međunarodnih organizacija“, dodaje.

Na konstataciju novinara da se u javnosti poslednjih dana spekulisalo da Španija planira da otvori svoju kancelariju za vezu u Prištini, Molina navodi da bilo kakva odluka u tom smislu bi se usvojila u saradnji sa srpskim partnerima, s tim što ne bi pretpostavljala ni na koji načinm promenu španske pozicije.

Kada je reč o rešenju kosovskog pitanja koje uključuje promenu granica, španski ambasador kaže da je istorija pokazala da takva vrsta rešenja stvara na duži rok nove sporove, koji mogu biti isti ili veći od onih koji su pokušani da se reše.

„Treba biti veoma obazriv kada se daju ovakvi predlozi koji nisu poželjni“, ističe.

Molina navodi da inicijative da takozvane kosovske bezbednosne snage prerastu u vojsku Kosova ne doprinose stvaranju klime obostranog poverenja, niti stabilnosti regiona.

Kako kaže, to šteti postupanju u dobroj veri koje treba da bude imperativ prilikom rešavanja bilo kog konflikta.

Na pitanje da li je Srbija zaslužila da napreduje na putu ka članstvu u EU, Molina kaže da Španija, više nego iko, razume frustraciju Srbije zbog neotvaranja novih poglavlja i to kako podseća zbog toga što su i pristupni pregovori Španije bili teški i dugotrajni.

„Tokom poslednjih meseci Srbija je učinila napredak i nema sumnje da će uskoro, ukoliko nastavi ovim putem bez zastoja, biti otvorena nova poglavlja“, kazao je Molina.

Ukazuje i na to da EU treba da bude svesna frustracije i da nastavi da pokazuje posvećenost procesu proširenja generalno, a posebno u pogledu Srbije.

Smatra i da ukoliko Srbija sprovede sve neophodne reforme, spor sa Kosovom neće biti prepreka za učlanjenje u EU.

„Niko neće moći da ospori njen ulazak ukoliko je obavila sve zadatke. Zbog toga, konflikt sa Prištinom ne treba da odvlači pažnju Beograda od sprovođenja reformi koje, ne samo da su uslov za članstvo u EU, već su korisne za zemlju, a pre svega, za građane“, naveo je španski ambasador.

Molina je bilateralne odnose Srbije i Španije ocenio odličnim uz napomenu da su ti odnosi tradicionalno odlični.

Kako kaže, u ekonomskoj i trgovinskoj sferi postoji prostor za bolje povezivanje, iako je tokom poslednjih godina trgovinska i ekonomska razmena porasla.

„Ipak, činjenica je da ne prati izvanredne političke odnose koje imamo“, naveo je Molina.

Šta omladina misli o predsedniku! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA