Najnovije

"SVE SAM VIŠE UVEREN - DONBAS KIJEVU NIJE POTREBAN!": Putin napisao članak posvećen Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je članak o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, o Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda, odnosno da su i Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna celina, kao i da to nije plod kojekakve konjukture, već da je to njegovo lično ubeđenje.

Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Kako je naglasio, zid koji je napravljen u poslednjih nekoliko godina između Rusije i Ukrajine, između jednog te istog istorijskog i duhovnog prostranstva, doživljava kao zajedničku tragediju što je posledica obostranih grešaka načinjenih u različitim periodima.

„To je rezultat rada tih sila koje su stalno pretendovale na to da unište naše jedinstvo. Formula koja se primenjivala i koja je svima poznata tokom vekova – podeli i vladaj. Tu nema ničeg novog. Otuda i pokušaji da se odigra na kartu nacionalnih pitanja, da se poseje mržnja između ljudi. A glavni zadatak je podeliti, a zatim i napujdati narod jedni na druge“, navodi se u Putinovom članku koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Odlazite sa onim sa čime ste došli

Putin je, govoreći o periodu Sovjetskog Saveza naveo da su unutrašnje granice između republika bile uslovne, budući da su sve republike činile jednu veliku državu, ali da su svi ti ljudi koji su živeli na tim teritorijama 1991. godine, nakon raspada, za svega jedan sat našli takoreći u inostranstvu, otrgnuti od svoje istorijske domovine.

„Šta reći, sve se menja, između ostalog i zemlja i društvo. Zbog mnoštva razloga i istorijskih situacija pojedini narodi tokom svog razvoja u određenim trenucima mogu da osete potrebu da se izdvoje kao posebne nacije. I kako se prema tome odnositi? Odgovor može biti samo jedan – s poštovanjem. Hoćete da pravite svoju državu. Samo izvolite. Samo odlazite sa onim sa čime ste došli“, naveo je Putin.
Ruska Federacija je priznala sve nove političke realije i učinila mnogo toga kako bi Ukrajina opstala kao nezavisna država. Isključivo zahvaljujući niskim cenama gasa Ukrajina je u periodu od 1991. do 2013. godine uštedela preko 82 milijarde dolara, a danas se buni oko sume od 1,5 milijarde koju Rusija treba da plati za tranzit gasa do Evrope, naveo je ruski predsednik.

Ko je kriv što je ekonomija propala?

Rusija i Ukrajina su se vekovima razvijale kao jedinstven ekonomski sistem, a u mnogim slučajevima saradnje koja je postojala pre 30 godina mogle bi da pozavide mnogo zemlje EU. Međutim, danas mnoge ukrajinske državne korporacije i nekadašnji giganti bačeni su na kolena, kazao je Putin i upitao - ko je kriv?

„Ukrajinski narod? Naravno da nije. Upravo su krive ukrajinske vlasti koje su istranžirale ta dostignuća mnogih generacija, a svi dobro znamo koliko su se Ukrajinci dugo borili za uspeh koji je potom doneo rezultat“, napisao je Putin.

Kako tvrdi, do 2014. godine mnogi sporazumi i zajednički projekti radili su za dobrobit i ruske i ukrajinske ekonomije. Uprkos dešavanjima te godine i svemu što je usledilo potom Rusija je i dalje ostala među tri najvećih trgovinskih partnera Ukrajine, a stotine hiljada Ukrajinaca radi na teirtoriji Rusije i u toj zemlji dobija podršku. „Eto kakva vam je to zemlja-agresor“, dodao je.

Kijevu je Donbas nepotreban

Putin se osvrnuo i na sukobe na jugoistoku Ukrajine rekavši da je Rusija učinila sve što je mogla kako bi zaustavila bratoubistvo, a potpisan je i Minski sporazum koji, prema njegovom mišljenju, nema alternativu.

„Međutim, po svemu sudeći, sve više sam siguran u to da Kijevu Donbas jednostavno nije potreban. Zašto? Zato što građani tih regiona, kao prvo, nikada neće prihvatiti to što im se nameće silom, blokadama, pretnjama. A kao drugo, Minski sporazum, koji je predstavljao šansu da se mirnim putem uspostavi teritorijalna celovitost Ukrajine, u potpunosti je suprotan sa projektom `anti-Rusija`“, naglasio je.
Međutim, na praksi se dešava da se unutar ukrajinske javnosti stvara atmosfera straha, koristi se agresivna retorika, podstiče se neonacizam, dolazi do militarizacije zemlje. Uporedo sa tim, ne samo da je po sredi potpuna zavisnost zemlje, već direktno spoljno upravljanje uključujući i nadzor od strane stranih savetnika, samim tim nije ni čudno što se skandalozni zakon o autohtonim narodima našao na dnevnom redu Skupštine paralelno sa održavanjem NATO vojnih vežbi.

Pod tim izgovorom se rasprodaje i ostatak ukrajinske zemlje, eksploatišu se njena prirodna bogatstva, a ko je kupac svega toga je više nego očigledno. Rusija je otvorena za dijalog sa Ukrajinom i spremna da razgovara o najsloženijim pitanjima, ali važno je shvatiti da partneri nisu tu da predstavljaju oruđe u nečijim tuđim rukama.

„Ubeđen sam da je suverenitet Ukrajine moguć u partnerstvu sa Rusijom. Naše duhovne, ljudske i civilizacijske veze su se formirale vekovima, prenosi se sa kolena na koleno, opstaje u srcima naših ljudi. Zajedno smo mnogo jači jer smo mi – jedan narod. Te reči danas pojedini shvataju kao ubode nožem, međutim, ja znam da će me mnogi čuti. Rusija nikada nije bila i neće biti anti-Ukrajina. A kakva će biti Ukrajina – to treba da odluče njeni građani“, zaključio je Putin.

Tanzanija, Burundi, Haiti – 3 zemlje odbacile vakcinu, sva 3 predsednika su umrla! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA