Najnovije

RUSIJA POSLALA APEL CRNOJ GORI ZBOG SRBIJE: Očekujemo da potpišete Temeljni ugovor sa SPC!

Ruska pravoslavna crkva očekuje da Crna Gora zaključi sa Srpskom pravoslavnom crkvom temeljni ugovor, rekao je predstavnik sekretarijata za međupravoslavne odnose Odeljenja za spoljno-crkvene veze Moskovske patrijaršije Andrej Hošev.

Patrijarh ruski Kiril. (Foto: ria.ru)

"Finalni korak u rešavanju pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve još nije preduzet – to treba da bude potpisivanje sporazuma između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve", rekao je Hošev za Sputnjik.

Ukazao je da sličan sporazum koji, kako je rekao, čini osnovu pravnog postojanja u Crnoj Gori, odavno imaju sa državom druge konfesije: Rimokatolička crkva i muslimanska zajednica.

"U Ruskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će ovaj sporazum koji je bio najavljen proletos biti zaključen i sa Srpskom pravoslavnom crkvom", poručio je Hošev.

On je ocenio i da je promena Zakona o slobodi veroispovesti, kojom se isključuju diskriminatorske tačke koje su predviđale nacionalizaciju hramova i manastira SPC, važan korak u ozdravljenju odnosa Crkve i države u Crnoj Gori.

"Ovaj događaj bio je omaž istorijskoj pravdi, jer je upravo crkva postavila temelje crnogorske državnosti u liku crnogorskih mitropolita, pod čijom teokratskom vlašću je Crna Gora živela od kraja 15. veka do sredine 19. veka", rekao je Hošev.

Važan korak u jačanju položaja SPC u Crnoj Gori Hošev vidi u upisu u državni registar Crnogorsko-primorske mitropolije, Budimljansko-nikšićke i Zahumsko-hercegovacke eparhije.

Iranski komandant pozvao šiitske milicije da žestoko napadnu američke snage! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA