Najnovije

Vučić se pozvao na Ustav, a sam ga krši (VIDEO)

Mi imamo Ustav u kojem su nam svi građani ravnopravni. Kako ću da kažem građaninu, šta god mislio, a znate kakav sam pobornik vakcinacije, vi smete da uđete u šoping mol zato što ste vakcinisani, a vi ne smete da uđete u šoping mol zato što niste... Mi ne možemo da pogazimo Ustav - izjavio je Aleksandar Vučić juče prilikom obilaska ZF fabrike u Pančevu.

Vučić (Foto: Jutjub)

Dakle, naprednjački lider se setio da Srbija ima Ustav. Bravo! Nemamo mnogo prilike da čujemo kako se Vučić poziva na Ustav, čak iako ga opet krši izgovarajući sledeće reči:

- Mi ne možemo da pogazimo Ustav, to je problem naš sa kojim se suočavamo. A da li me pitate da li bih lično bio pobornik onoga što radi Makron ili Micotakis - da, sutra bih to uradio, ali postoji ograničavajući faktor koji se zove Ustav Srbije. Sutra bih to uradio jer mislim da je strašna neodgovornost na onim ljudima koji se ne vakcinišu - objasnio je Vučić.

Ipak, to samo govori o selektivnosti poštovanja najvišeg pravnog akta, naravno, u skladu sa potrebama političkog trenutka. Zato se treba, najpre, prisetiti šta kaže Ustav o nadležnostima šefa države. U članu 112. izričito se navodi: predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu; ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom; predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista; predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom; postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade; prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika; daje pomilovanja i odlikovanja; vrši i druge poslove određene Ustavom; komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Znači, nigde u opisu delokruga rada ne stoji da Vučić, kao trenutni predsednik, može da vodi epidemiološku politiku i uvodi ove ili one mere, te da komentariše šta radi Makron koji ima daleko veća i jača ustavna ovlašćenja. Za takve stvari je nadležna Vlada, odnosno, u ovom slučaju Krizni štab, kao njeno telo. 

No, Vučić i kad želi nešto da kaže afirmativno, to prosto ne može, kako je rekao, zbog svoje prošlosti koja je destruktivna. I kad želi da brani Ustav, on ga krši, a ujedno i vrši pritisak na struku da se povinuje njegovoj volji i svemoći.

Zapravo, ovim se želi prikriti daleko dublji problem, a to je nespremnost države da preuzme odgovornost u najtežim trenucima. 

Da se Ustava ne treba držati kao pijan plota, Vučić je dokazao prekjuče kada je pred kamerama pozvao Sinišu Malog i direktnom pogodbom od pola minuta obezbedio 9 miliona evra za put Golubac - Milanovac. Ili kad je meštanima sela kod Sjenice, takođe, telefonskim pozivom obezbedio trafostanicu. Ili kad su njegovi "kompletni idioti" iz vrha beogradske vlasti rušili u Savamali. Ili kad mimo tendera i učešća javnosti prodaje fabrike i preduzeća svojim inostranim pajtosima. Ili kada preuzima posao Vlade i vodi pregovore o Kosovu. Primera ima bezbroj. A da se uverite da je to tako, pogledajte kako Vučić bahato priznaje da krši Ustav i poručuje da će nastaviti da ga krši:

- Tražio sam devet miliona evra, pitao sam imamo li u budžetu devet miliona evra za put Donji Milanovac - Golubac. Ponosan sam na činjenicu što sam dobio odgovor da imamo i da možemo da izgradimo tih 50 kilometara važnog puta za istok Srbije. To je u skladu sa svakim članom Ustava i zakona. Ja sam zadovoljan kada mi kao primedbe nalazite to da želim da se mešam u razvoj Srbije, da želim da gradim puteve i pruge i da ne želim da se mešam u lično bogaćenje. Nastaviću to isto da radim. Uvek ću se boriti za Srbiju, za njene puteve, pruge, nikada neću ništa uzeti za sebe, već ću se boriti za naš narod – rekao je Vučić kojem nigde u opisu posla ne stoji da je nadležan za puteve i pruge, ali ni za razvoj Srbije.

Sada se Vučić poziva na Ustav, da bi imao koga da krivi kad stvari pođu loše, a sebe predstavi kao spasioca, a ne zato što su mu zakoni zemlje kojom vlada na srcu. 

A zapravo, Vučić i ne mora da krši Ustav po ovom pitanju, jer u njemu jasno stoji u članu 43. (Sloboda misli, savesti i veroispovesti) stavu četvrtom: Sloboda ispoljavanja vere ili uverenja može se ograničiti zakonom, samo ako je to neophodno u demokratskom društvu, radi zaštite života i zdravlja ljudi, morala demokratskog društva, sloboda i prava građana zajemčenih Ustavom, javne bezbednosti i javnog reda ili radi sprečavanja izazivanja ili podsticanja verske, nacionalne ili rasne mržnje.

Dakle, moguće je ograničiti uverenje osobe da vakcinom dobija čip ili da će postati sterilna, ako time ugrožava zdravlje drugih ljudi.

Kako je prošle godine ograničavao pravo na kretanje penzionera, koje je prethodno opljačkao, tako i sad, samo da postoji dobra volja, može učiniti isto što i Makron i Micotakis, na koje se poziva, a radi zaštite života i zdravlja ljudi.

Još jedna evropska institucija okreće leđa Albancima! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA