Najnovije

EKSTREMISTI NA KOSOVU SPREMAJU NEKO VELIKO ZLO! Šiptari optužuju Srbe za trovanje vode u Dečanima!

Šiptarski ekstremisti, verovali ili ne, optužuju Srbe da su zatrovali vodovod u opštini Dečani, posle čega je dvoje Albanaca umrlo, a lekarsku pomoć je zatražilo njih više od 1.500!

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Ludačke optužbe objavila je Time Kadrijaj, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Prema njenim rečima, jedan od stanovnika Dečana navodno je video 'dvojicu sumnjivih Srba' neposredno pre trovanja vode u tom mestu!?! Srpska lista i Kancelarija za KiM odmah su kategorično demantovali jezive optužbe, a upućeni strahuju da je ovo samo uvod u napad na manastir Visoki Dečani!

Haradinajeva poslanica Kadrijajeva ustvrdila je da su 'dva Srbina viđena u Dečanima neposredno pre prijavljenih slučajeva trovanja vodom'.

- Dobro je da svaki građanin pozove policiju kada god vidi sumnjive ljude. Zahvaljujem se građaninu koji nije zanemario situaciju i koji je prijavio slučaj - kazala je Kadrijajeva.

Inače, 'očevidac' koji optužuje Srbe je Naim Mućaj, vlasnik lokalne kafane. On je policiji prijavio 'dvojicu sumnjivih Srba'!

- U moj restoran su 27. juna došla dva mladića srpske nacionalisti automobilom novosadskih registarskih tablica i pitala kako da dođu do manastira Dečani. Obavestio sam o tome policiju jer su mi bili sumnjivi i poslao sam im snimak sigurnosne kamere radi identifikacije - ispričao je Mućaj, koji nijednom rečju nije objasnio zašto su mu Srbi bili sumnjivi, niti je pružio ikakav dokaz za svoje tvrdnje.

Ovo, inače, nije prvi put da Albanci optužuju Srbe za trovanje. Poslednji slučaj desio se u proleće 2019. godine, kad je u organizovanoj akciji na stotine albanske dece istovremeno dovezeno u prištinsku bolnicu sa tvrdnjom da su otrovana, da bi se samo nekoliko sati kasnije ispostavio da su deca potpuno zdrava!?!

Isto tako, u novembru 2019. godine Albanci su tvrdili da su izborni listići iz Beograda koji su poslati u Prištinu bili otrovani, zbog čega je navodno pozlilo članovima izborne komisije. Ni to nikada nije dokazano! Konačno, treba se setiti i režirane akcije 'trovanja rudara u Trepči' 1989. godine, kada su Srbija i Beograd optuženi da su u rudarska okna pustili otrovni gas koji je trovao samo rudare Albance dok njihove kolege Srbi nisu imali nikakve tegobe!?!

Komentarišući sve ove navode, potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da su u Dečanima, bez ijednog dokaza, objavljene jako opasne optužbe protiv Srba.

- I pogrom nad Srbima 17. marta 2004. godine počeo je lažima i klevetama na račun srpskog naroda. Očekujem reakciju policije, ali i međunarodnih predstavnika kako bi se sprečili eventualni incidenti koje ovakva neosnovana optužba može proizvesti. Bezbednosne institucije, pre svega KFOR i Euleks, morale bi da povedu računa o bezbednosti srpskog naroda u narednom periodu - apeluje Simić.

Lažne vesti

Kancelarija za KiM, čiji je direktor Petar Petković, saopštila je da je reč o potpunim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti.

- Plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po ionako krhku bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji. Poslednje lažne vesti objavljene su u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima, kojima se dodatno crta meta na čelu. Ovako se i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani. Uputićemo pismo međunarodnim misijama na Kosovu, sa zahtevom da se prekine neodgovorna kampanja lažnih vesti i da se dodatno zaštite Srbi u pokrajini. Inače, vest o trovanju u Dečanima prvo je bila praćena međusobnim optužbama albanskih stranaka, a sada su kao meta označeni Srbi - upozoravaju iz Kancelarije za KiM.

Čeku: Srbi da plate oštećene spomenike

Takozvana 'kosovska vlada' izglasala je osnivanje komisije za dokumentovanje uništavanja kosovskog kulturnog nasleđa tokom rata 1998. i 1999. godine!?! 'Ministarka kulture' Hajrula Čeku kaže da zvanično počinje postupak za traženje obeštećenja od Srbije za 'namerno uništavanje stotina spomenika na Kosovu'.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, na drugoj strani, saopštilo je da Priština ovako pokušava da prisvoji srpsko nasleđe.

 Posebno je opskurna optužba onih koji neguju tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji na račun onih koji su posvećeno i požrtvovano branili.

Vučić: Čekam i slušam šta pričaju o Dečanima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da država ima dokaze da su dve osobe u vozilu novosadskih tablica zaista bile u toj opštini, ali da nisu bili ni 500 metara blizu izvorišta vode.

- Dešavaju se mnoge stvari. Čekamo i slušamo šta će sve da kažu. Kada sve to čujete, ne možete da uvežete kako je nekome sve to palo na pamet. Pa onda još vidite kako pišu da Kurti ne žuri sa dijalogom jer čeka promenu vlasti u Beogradu. Kada pogledate sve to, jasno je koliko je teška i nezavidna politička pozicija Srbije - rekao je Vučić.

Patrijarh neće potpisati Temeljni ugovor koji potura Krivokapić? Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA