Najnovije

U TURSKU USKORO SAMO SA LIČNOM KARTOM: Važno obaveštenje za građane Srbije, prihvaćen predlog ministra Ersoja

U poseti Beogradu je ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj. Sa predsednikom države razgovarao je o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti turizma. Sa kolegom iz Turske razgovorala je i ministraka turizma Srbije.

Turska (Foto: Pixabay)

U jeku turističke sezone kolege iz Istanbula i Beograda prave računicu. Raste broj turista iz Turske u Srbiji, u prvih pet meseci bilo ih je čak 49 odsto više nego prošle godine u to doba, i stigli su na prvo mesto naših stranih gostiju.

Žele duže i da borave, ranije su se odlučilivali na svega dva dana, da bi sada boravak produžili na šest. Da bi se lakše putovalo, stigao je novi predlog.

- Reč je o tome da je ministar Ersoj pedložio da se zapravo iz naše dve zemlje odnosno da naši građani mogu ulaziti samo sa ličnim kartama i to je predlog koji je prihvaćen - rekla je ministarka turizma Tatjana Matić.

- Kada uporedimo u celom svetu turistički saobraćaj, mi smo zajedno radili na tome da se poveća i mislim da treba da vazdušni saobraćaj bude intenzivniji kada bude omogućeno putovanje samo sa ličnom kartom. Radićemo ubrzano na tome - poručio je turski ministar Mehmet Nuri Ersoj.

Razmatrana su i nova ulaganja

- U poslednje vreme primetili smo da je Turska jedan od većih ulagača u Srbiji. Želimo da to povećamo, a vidimo potencijal u turizmu pre svega u banjama i zato ćemo formirati radnu grupu koja će analizirati mogućnosti ulaganja - naveo je Ersoj.

Turizam je tokom pandemije zabeležio najveće gubtike u celom svetu. Agencijama, vodičima, ugostiteljima u Srbiji danas je uplaćen prvi deo pomoći - nešto više od dve milijarde dinara za 12.154 privredna subjekta.

- Ovo su dva minimalca koja će biti isplaćena u julu i avgustu ali nemojte zaboraviti da je početko godine minsistarstvo finasija već izvršilo uplatu svim privrednim preduzećima. Ako me pitate da li je to dovoljno i da li će to spasiti srpski turizam, naravno da neće, spasiće ga samo epidemija koja se bude ugasila - dodala je Matićeva.

Privrednici sredstva mogu da iskoriste do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći. Nakon toga namenski računi će biti zatvoreni, a neiskorišćema sredstva preneta u budžet.

Kako su u Jerevanu dočekali delegaciju EU, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA