Najnovije

KAKO SU JEVREJI VIDELI LITIJE: Ono što se posveti Bogu ne sme da pripadne nikome, pa ni državi!

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je danas u selu Stravče u Kučima, da su crkve dragulji, a da je naš narod imao veliki motiv u momentu kada je prethodna vlast htela da prigrabi svetinje sebi. Poručio je da što se posveti Bogu to je božje, to ne sme da pripadne nikome pa ni državi, nego pripada Bogu i Crkvi, te dodao da to mora da bude čisto i sveto, to ne sme da dodirne ni jedna vlast, ni jedna partija.

Litija (Foto: Jutjub)

“Mnogo naših zaboravljenih svetinja u poslednjih 30 godina se obnovilo, izronile su ispod zemlje mnoge. Imamo još poneku crkvu neobnovljenu, daće Bog da se sve to obnovi. To su sve dragulji, a imao je naš narod veliki motiv u momentu kada je prethodna vlast htela da prigrabi svetinje sebi. Zamislite ateisti i bezbožniici i bogataši da prisvoje ove skromne svetinje sebi, da ih prepišu i da im promene namenu. Naši preci kada su podizali crkve oni su ih Bogu posvećivali”, kazao je mitropolit.

On je zahvalio Bogu što je naš narod pokazao odanost i vernost svetinjama, svojoj veri pravoslavnoj i svojim precima.

“Pokazao je odanost posebno NJegošu i Marku Miljanovu. To je veliko nasleđe. Nešto čudesno što se desilo među nama, te svenarodne litije, svenarodni sabori, svenarodne skupštine, to je obedinilo narod u Crnoj Gori. Dalo nam snage da prevaziđemo međusobne svađe, podele i ono što ne valja, pa je lice našeg naroda u onom momentu kad je uzeo krst svoj i krenuo za Hristom da brani svoju veru, izašao sa Hristom na Golgotu. Tada je lice našeg naroda zasjalo kao sunce, te zadivilo ceo svet i druge vere. Skoro sam se sreo sa jednim Jevrejinom koji je gledao i divio se snazi i odanosti i lepoti našeg naroda. I kaže, Bože dragi, ovo me podseća na izlazak Jevreja iz ropstva egipatskog. Naravno oni to gledaju kroz svoju prizmu i kroz ono što im je najsvetije”, prisetio se mitropolit Joanikije.

Podsetio je da je veliki kučki vojvoda Marko Miljanov onaj od koga Kuči mogu da se uče Božjim vrlinama.

“A on je znao da odvoji žito od kukolja. Mogao je Marko Miljanov pisati i o ljudskim nedelima, i o onome što ne valja, a što se događalo u našem narodu, ali on je izabrao da piše o onome o čemu vredi pisati i razmišljati i što vredi uvek isticati, pa je našao primere čojstva i junaštva. I svaki primer koji je zabeležio je biser koji sija i tada i danas. I uvek će sijati. I to je najveća mjera vrline koju je Marko istakao pred vas, ali i pred sve nas. Jer, zaveštanje Markovo ne pripada, naravno, samo Kučima nego celom srpskom rodu. On je to prinio na oltar svojoj Crkvi i svome narodu. Zato je njegovo delo tako uzvišeno”, rekao je vladika Joanikije.

Koga je sve Zdravko Krivokapić izdao, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA