Najnovije

CIKLON KOJI JE NAPRAVIO HAOS U NEMAČKOJ STIŽE U SRBIJU: Da li postoji opasnost od poplava? (FOTO)

U većem delu Srbije očekuje se veoma nestabilno vreme, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom.

Poplava (Foto: Pixabay)

"Ciklon trenutno operiše na vreme u Srbiji, ali i na celom Balkanskom poluostrvu, prethodno je bio iznad Nemačke i danima je bio stacionaran iznad istog prostora, pa su zato zapadna i jugozapadna Nemačka, Luksemburg, istočna Holandija i Belgija imali katastrofalne padavine i oluje", napisao je Đurić.

Kako dodaje, mnoga naselja su potpuno razorena, a preko 150 ljudi je umrlo. Ovo su jedna od najvećih poplava ikada na ovim prostorima, a sada opasnost preti brojne brane. Na sreću, vreme se potpuno stabilizovalo, pa je vreme sunčano i tako će biti narednih dana, što bi pomoglo spasilačkim ekipama.

U Srbij ćemo, dodaje, do utorka biti pod uticajem ciklona, sa opasnošću od grmljavine, gradova i jakih padavina. Stabilizacija vremena od srede, a leto nam se vraća od četvrtka.

"Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona. Centar ovog ciklona je iznad južnih krajeva Jadranskog mora i veoma je prostran, pa ga presreću centralni Mediteran, Balkansko poluostrvo i Srbija. Pod uticajem ovog ciklona veoma je nestabilan sa čestim pljuskovima i grmljavinom. Kao i prethodnih dana i kod nasu su stile velike količine pustinjskog peska iz Sahare, padavine ovih dana sadrže čestice iz Sahare, koje će biti vidljive na prozorima i na vozilima. Ova pojava je potpuno prirodna i ubijena za naše područje, naročito tokom proleća, dok leti vrlo retko, što ovog leta nije bio slučaj", navodi on.

Već danima u Srbiji jača grmljavina i nepogoda vezana za grad, olujni vetrovi i jaki pljuskovi. U mnogim delovima Srbije prethodnih dana padalo je 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, u delovima centralnog Pomoravlja i preko 100 mm, a na pojedinim lokacijama u Srbiji za vreme grmljavine vrlo kratak vremenski interval, ogromne padavine su pale količine padavina.

Srećom, reke i drugi potoci imaju veoma nizak vodostaj zbog prethodnog sušnog perioda, tako da ne postoji opasnost od izlivanja reka, ali sa ovakvim jakim padavinama uvek postoji rizik od manjih potoka od bujičnih poplava, kao i od rizik od odvodnjavanja sistema ne u urbanim sredinama mogu da uzmu veliku količinu vode u kratkom vremenskom periodu.

Nakon temperatura i do 39-40 ℃ temperatura je sredinom leta konačno pala na normalne vrednosti. Međutim, zbog padavina, vreme je veoma visoka relativna vlažnost vazduha, tako da je vreme veoma krilato i neprijatno. Osveženje još nije dostiglo krajnji istok Srbije, pa temperature u Negotinu i dalje dostižu 35 ℃ a suša sve više uništava poljoprivrednu kulturu.

Srbija će biti danas, ali do utorka će biti pod uticajem visinskog ciklona sa juga Mediterana. Struja u ciklonu je u suprotnom smeru kazaljki na satu, a pozicija ciklona je takva da će nad Srbijom preovladavati istočna i jugoistočna visina, pa će biti pomerena i oblačno i padavinski sistemi.

U Srbiji u nedelju promenljivo oblačno, parno i nestabilno sa kišom i sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, posebno rano ujutro, a zatim popodne i uveče i tokom noći. Biće uslova za grmljavinu sa gradom, olujni vetar i jake pljuskove. Sredinom dana biće sunčanih perioda u većini krajeva, osim na jugu i zapadu, dok će na istoku i jugoistoku Srbije tokom prepodneva biti suvo. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, u istočnoj Srbiji i u donjem Podunavlju pojačan istočni. Maksimalna temperatura od 26 do 32 ℃, u Negotinskoj Krajini do 35 ℃, a u Beogradu oko 30 ℃.

A evo kada će stabilizacija

Dobra vest je da ćemo od srede očekivati stabilizovanje vremena. U sredu se očekuju sunčani i oblačni intervali, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27 ℃, u Beogradu do 25 ℃. Četvrtkom i petkom ujutro veoma prijatno i svežije, a tokom dana sunčano i toplo, sa maksimalnim temperaturama u većini površina oko 30 ℃, koje su prosečne normalne vrednosti za sredinu leta.

Prema trenutnim prognozama, narednog vikenda sunčano i veoma toplo, sa temperaturama i preko 35 ℃.

Ovaj ciklon koji sada pravi haos u Nemačkoj je stigao do evropskog kopna sa Atlantika.

Cikloni su potpuno prirodni i uobičajeni fenomen i vrlo brzo se kreću u umerenim širinama. Međutim, ovaj put ciklon je danima bio stacionaran nad Nemačkom, pa je ista površina danima dobijala ogromne količine padavina, što je dovelo do katastrofalnih posledica, a slična situacija se dogodila i ciklonu nad Balkanom i Srbijom maja 2014. godine.

O novoj inflaciji pročitajte OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA