Najnovije

KRIVOKAPIĆ UVERAVA EPISKOPE: Temeljni ugovor će dobiti svečani epilog

Premijer Zdravko Krivokapić primio je danas episkopa mileševskog Atanasija i episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija. Tema sastanka bila je upis Eparhije milešveske i Eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske, čiji se delovi protežu i na teritoriju države Crne Gore, u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica. To je već učinjeno sa Mitropolijom crnogorsko primorskom i Eparhijom budimljansko nikšićkom, a sve u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Zdravko Krivokapić (Foto: Jutjub)

Krivokapić je episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju uručio rešenje o upisu u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica. Eparhija mileševska podnela je zahtev za upis u Jedinstvenu evidenciju i njenim upisom sve eparhije SPC na teritoriji Crne Gore biće evidentirane u jedinstvenoj knjizi evidencije verskih zajednica.

Premijer je predstavnicima SPC, rekao da je vladavina prava temeljna vrednost svakog društva koje želi da bude uređeno i stabilno, te da Vlada Crne Gore želi da svaki čovek u državi oseti da je i bitan i da je siguran i da ima zagarantovana i jednaka prava.

“U Crnoj Gori niko više ne sme biti diskriminasan ni po jednom osnovu, a naročito to ne mogu biti institucije koje su temeljni oslonci crnogorske državnosti i njene duhovne i kulturne prepoznatljivosti. Eparhije kojima vi duhovno rukovodite i Crkva koju predstavljate, svojim učenjem, svojom etikom i moralom, svojom molitvom je ugrađena i utkana u građansko biće Crne Gore i radujem se novom ambijentu u kojem državu Crnu Goru sasvim možete da doživite kao svoj dom u kojem ćete moći da ostvarite sva, Ustavom i zakonom zagarantovana prava. Djelamo u vremenu u kojem se države nazivaju prijateljima i partnerima, tako da i sve verske zajednice u Crnoj Gori, naročito one tradicionalne i njihove poglavare, doživljavamo kao prijatelje i partnere na istom zadatku da Crnu Goru načinimo državom stabilnosti, tolerancije, mira, solidarnosti i empatije. Sve što je Vlada obeležila kao svoj cilj, ona će i ostvariti, tako da će i Temljni ugovor sa SPC, koji je prirodni nastavak procesa koji je otpočet donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, takođe dobiti svoj svečani epilog, a time i sve zlonamerne političke igre i intrige biti sasvim demaskirane i obesmišljene”, rekao je Krivokapić.

Episkopi su se zahvalili premijeru i Vladi Crne Gore na spremnosti da reše pitanje Temeljnog ugovora države Crne Gore sa SPC.

“Držimo da je pitanje Ugovora veoma važno, jer će se njime potvrditi snaga nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti i svih odredbi tog akta, koje garantuju sve, Ustavom i međunarodnim pravom, date slobode Crkvi i vernicima, ali i omogućava da se konačno dođe do suštinskog međusobnog poštovanja i plodotvorne saradnje države i SPC u Crnoj Gori istovremeno poštujući moderne tekovine njihove odvojenosti i nezavisnosti. Temeljni ugovor se isključivo odnosi na život eparhija SPC u Crnoj Gori. Mi kao episkopi pomenutih eparhija, obećali smo premijeru i Vladi da ćemo u najskorije vreme, radi interesa Crkve, države i vernika, učiniti sve sa naše strane, strane SPC, da se Temeljni ugovor što pre potpiše”, saopštili su na sastanku episkopi mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Kako su Italija i Hrvatska zaratile oko jednog naziva, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA