Najnovije

PUMPANJE MIŠIĆA ILI OPIPAVANJE PULSA RUSA I BRITANACA SE NASTAVLJA: Ratne igre sa Crnog mora preselili na Mediteran (VIDEO)

Prošla i ova nedelja poprilično je bila uzavrela prvo na Crnom moru, ali bogami ni na istoku Mediterana nije bilo baš mirno. Dok su oko Krima mišiće isprobali Britanci i Rusi, slična situacija doduše sa upotrebom avijacije se dogodila uz obalu Sirije.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Pa je tako ruska pomorska operativna Mediteranska grupa nedavno imala prilike da se pobliže upozna sa lovcima F-35B koji poleću sa jedinog britanskog naosača aviona "Kraljica Elizabeta" koji je deo operativne grupe 21 trenutno na plovidbi istočnim Mediteranom.

Pokazivanje mišića došlo je u trenutku, kada to niko nije očekivao i to par dana posle proslaska britanskog razarača pored obala Krima.

Za pokazivanje mišića Rusi su poslali tri strateška bombardera Tu 22M3 Bekfajer C i dva lovca MiG-31K koji su bili naoružani supersoničnim raketama tipa "kinžal". Svi avioni su inače bili raspoređeni u ruskoj vojnoj bazi Hmemim u Siriji, a na manevre krenuli su sa lovcima Suhoj Su-35S.

Glavni zadatak Ruske avijacije bio je u ovom slučaju da posmatra proceudura rada posade na nosaču aviona, poletanja i sletanja lovaca pete generacije F-35B, njihov let uz obalu Sirije, kao i radarsko i vizuelnoprepoznavanje novih tipova letelica sa kojima ruski piloti nisu imali često prilike baš da se susreću, osim izraelskim F-35I koji povremeno upadaju u Siriju.

Međutim, ni Britanci nisu ostali imuni na "zabranjeno voće", pa su i oni želeli da isporbaju kako će Rusi da funkcionišu, kad se pojavi F-35 iznad broda. Tu čast imale su dve fregate Admiral Grigorovič i admiral Esen. Pojava F-35 izazvala je uzbunu na oba ruska broda pa su posade bile prinuđene da stave brodske operativne sisteme u operativni rad i pažljivo prate kretanje letelica.

Interesantno je da ova dva i preostala tri od kojih je jedna raketna krstarica klase Slava sa imenom Moskva i unapređena verzija podmornice klase Kilo "Rostov na Donu" dolaze iz sastava Crnomorkse flote.

Osim toga pojavila su se i dva mornarička patrolna aviona Il-38 i Tu-142K.

Zvanična izjava ruskog Ministarstva odbrane ponavlja činjenicu da su trenutne vežbe usredsređene na odbranu prijateljskih brodova od vazdušnih napada.

S druge strane ostaje pitanje da li je puka slučajnost to što udarna grupa oko britanskog nosača aviona boravi u Mediteranu i poklapa se inicdentima u Crnom moru. Britanci smatraju da je zapravo jedini cilj ruske vežbe nadgledanje delovanja britanske grupe nosača aviona.

S druge strane Britanci poslovično mudro ćute i za sad ne objavljuju preterano svoje impresije i zapažanja o tome kako se Rusi ponašaju i deluju kakda su se pojavili F-35B.

Kurti priprema upad na sever Kosova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA