Najnovije

Otkriveno zašto je Vučić postavio Anu Brnabić na čelo SNS u Beogradu

Nakon odlaska Nebojše Stefanovića sa mesta šefa Gradskog odbora SNS u Beogradu, dugo se licitiralo sa imenom njegovog naslednika. Najpre se navodilo da će na tu funkciju doći novopečeni naprednjak, Aleksandar Šapić, da bi nakon njegove izjave da neće preuzeti odbor, sve oči bile uprte u člana Predsedništva SNS, Luku Petrovića. Međutim, šef naprednjaka, Aleksandar Vučić, odlučio se za “proverenu opciju” pa je na to mesto imenovao premijerku Srbije, Anu Brnabić, što je, kako kažu izvori našeg portala, njegov pokušaj da spreči rat klanova u vladajućoj partiji.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Prethodne nedelje, na kongresu Srpske napredne stranke, Ana Brnabić je jednoglasno izabrana za šeficu beogradskih naprednjaka i na tom mestu će, makar po najavama, ostati najmanje do oktobra, kad je planirana velika skupština SNS na kojoj će se, pored izborne strategije, razmatrati i kadrovska rešenja.

Prema rečima izvora iz vrha vladajuće stranke, do imenovanja Ane Brnabić ne bi ni došlo da nije nastao problem sa Irenom Vujović, koja je, kako kaže, bila blizu toga da zauzme Stefanovićevu funkciju.

“Vučić je želeo Irenu Vujović na mesto poverenice Gradskog odbora SNS u Beogradu. Međutim, njene šanse su propale zbog Zakona o vodama koji je predložila Skupštini Srbije. Nakon negativnih reakcija javnosti, Vučić je najavio da verovatno neće potpisati taj zakon. U suštini, shvatio je da, ako bude dao toj ekipi kojoj pripada Vujović da vodi beogradske naprednjake, da će to biti mnogo gore nego sa Vesićem”, navodi izvor.

Prema rečima sagovornika, izbor je pao na Brnabić zato što se veruje da ona može da blanisra između različitih struja koja postoje unutar Gradskog odbora u Beogradu.

“Vučić ne veruje nikome u stranci, pa čak ni Ani Brnabić. Međutim, ona jedina nema tamo svoju struju. On neće da na to mesto imenuje ljude koji imaju svoju strukturu unutar SNS. S druge strane, Irena Vujović deo struje kojoj pripada i Luka Petrović, član Predsedništva, koji se pominjao kao naslednik Nebojše Stefanovića”, napominje izvor.

Podsetimo, Nova je otkrila da je na sednici Predsedništva Srpske napredne stranke doneta odluka da se svi opštinski i gradski odbori do 17. maja izjasne da li su zadovoljni radom svojih predsednika.

U zvaničnom dopisu Izvršnog odbora SNS, tražilo se „dostavljanje spiskova ko od republičkih, gradskih ili lokalnih funkcionera nije zadovoljio stranačke kriterijume“. Tu je trebalo navesti „imena funkcionera koji treba da budu smenjeni“…

Usledio je stampedo odluka naprednjačkih odbora širom Srbije u kojima se traži smena Stefanovića sa svih funkcija, i državnih i stranačkih.

U obrazloženjima je kao razlog navođeno prisluškivanje i pokušaj državnog udara.

Bura unutar vladajuće partije, makar privremeno, utihnula je Stefanovićevom odlukom, uoči Glavnog odbora SNS, da podnese ostavku na mesto šefa beogradskih naprednjaka.

Napadnut Izrael. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA