Najnovije

A GDE JE GRADONAČELNIK?! "Neuki i bahati se igraju sa sudbinama ljudi, Beograd je uništen, ne daj Bože zemljotres!"

Naravno da je Grad kriv što se ruše kuće. Kome daju dozvole, kome licence, ko može da gradi? Zašto bi se provlačio gradonačelnik, gde je njegova odgovornost? Kad će on da odgovara za ovo što se dešava, upitao je ugledni arhitekta Dragoljub Bakić u izjavi za portal Pravda, komentarišući odluku Grada Beograda da izgradi nove stanove ljudima koji su ostali bez domova kada se njihova zgrada urušila pored gradilišta u Vidovdanskoj ulici u Beogradu.

Dragoljub Bakić (foto: Jutjub/Pravda)

On je rekao da mogu da grade samo inženjeri sa licencama, a „ako te licence samo formalno postoje, onda im ih treba oduzeti“.

- Predložio sam da se popišu svi investitori, izvođači, da inspekcija jednom uradi posao. Na šta ovo liči? – upitao je on, dodavši da to što oni izdaju dozvole za dva miliona kvadrata godišnje, uopšte nije za pohvalu.

Kako je rekao, zna se kako se obezbeđuje temeljna jama, i „morali su dobro da znaju i da vide kakve temelje imaju okolne kuće“.

- Zna se kako se to obezbeđuje. Mora da postoji poseban projekat obezbeđenja temeljne jame. To nije neka tehnika, samo ne možete da budete neozbiljni, neuki i bahati – ukazao je Bakić.

On je ukazao na to da je projekat uvećan s prvobitnih pet, na osam nivoa.

- Prvo je trebalo da bude četiri sprata i podzemna garaža, a onda su dodali još dva sprata u visinu, pa im je trebalo da imaju dva nivoa garaža. Pa su kopali još u dubinu da povećaju za još jedan podrum. I tako su srušili kuću – objasnio je arhitekta, dodavši da će i ta obnovljena zgrada da gleda na tri metra udaljen zid od nove zgrade.

Bakić je kazao da je tačno da niko nije povređen, ali da se ne može reći da niko nije stradao.

- LJudima su uništili živote. Neko im je pozvonio na interfon, upozorio da se zgrada ruši, i morali su da izađu u pidžamama. I sve što ste imali, i knjige i fotografije, i sve uspomene, ceo život ode u rupu. Šta treba, da sede u hotelskim sobama u onome u čemu su pobegli? I ne smeju da zucnu. Jer zavise od Grada da li će im i koliko pomoći – ocenio je naš sagovornik, rekavši i da je Beograd potpuno uništen i „ne daj Bože da se desi zemljotres“.

Upitan da prokomentariše i to što zamenik gradonačelnika Goran Vesić pije vodu iz bazena, govoreći kako Beograd ima čistu vodu, rekao je da ne komentariše tu osobu, ali da će izgradnjom na Makišu zagaditi tu čistu vodu.

- Naravno da će da zagade vodu. Makiš će da poremeti vodosnabdevanje, i vodoizvorište će da se zagadi. Neka se igraju, prave hale, čuda, depoe, metroe, ali će Beograd ostati bez pijaće vode. Oni se igraju sa sudbinama ljudi – zaključio je Bakić.

Snimak nakon urušavanja zgrada pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda, N. Bulatović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA