Najnovije

AMERI NAPALI PUTINOV ŠAH-MAT! Tvrde da je pravljen po njihovom jeftinom konceptu iz 90-ih! Moskva je bacila rovca i mudro ćuti (FOTO)

Rusija je predstavila novi jednodomotorni stelt lovački avion pod imenom projekta "Šah-mat", ali su zapadni mediji imali neočekivanu reakciju.

Putinov "Šah-mat" (Foto: Jutjub)

Očekuje se da će borbeni avion vladati nebom do 2023. godine, dok če prva serija biti proizvedena do 2026. godine.

Rusija planira da proizvede 300 aviona u narednih 15 godina nakon što započne serijska proizvodnja.

Predsednik Vladimir Putin lično je zavirio u novi laki jednodomotorni borbeni avion pete generacije "suhoja" na sajmu aviona u Moskvi u utorak.

- Ono što smo danas videli u Žukovskom pokazuje da ruska avijacija ima veliki potencijal za razvoj i da naša avio-industrija nastavlja da stvara nove konkurentne dizajne aviona - rekao je Putin u govoru na otvaranju avio-salona.

Međutim, zapadni vazduhoplovni stručnjaci primetili su da je novi ruski lovački dizajn "vrlo poznat" i da liči na Nortropov koncept jeftinog lovačkih aviona predstavljenog još u ranim 90-im, a koji je preteča dvomotornog stelt lovca YF-23.

Neki od zapadnih stručnjaka tvrde da se dizajn novog ruskog lovca podudara sa "MRF-54E", lovačke konfiguracije koju je Nortrop objavio na Dejtonskom vazdušnom salonu 1991. godine.

Zapadni mediji, iako ne tvrde da je ruski "Šah mat" kopija, potenciraju da je dizajn veoma sličan konceptu jeftinih američkih lovaca iz 90-ih.

Amerikanci upozoravaju – moćni ruski sistem S-500 nije šala. Više o tome čitajteOVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA