Najnovije

NIJE BILO GENOCIDA U SREBRENICI! Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji

U Srebrenici se nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, ni genocid uopšte. Hiljade ljudi, uglavnom ratnih zarobljenika, jula 1995. godine ubijene su na najstrašniji način zbog čega odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti.

Srebrenica. (Foto: Jutjub)

Ovo je u najkraćem zaključak Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Tim eminentnih stranih eksperata predvođenih izraelskim istoričarem Gideonom Grajfom sproveo je opsežnu istragu svih okolnosti u kojima se dogodio zločin u Srebrenici. Komisija je radila duže od godinu i po, a svoje nalaze prezentovala je i objavila na 1.036 stranica izveštaja koji je odnedavno u celini dostupan javnosti. Publikovan je na na veb-stranicama komisije i banjalučkog Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS.

U izveštaju Grajfovog tima detaljno su opisana istorijska dešavanja na prostoru Srebrenice i okoline tokom Prvog i Drugog svetskog rata, ali i delovanje Međunarodnog suda u Hagu posle 1995. godine.

Navedeno je i da su tokom leta 1992. muslimanske jedinice teritorijalne odbrane iz Srebrenice započele sistematičnu kampanju etničkog čišćenja srpskih sela u okolini sa ciljem zauzimanja Bratunca i presecanja Republike Srpske na dva dela. Međunarodni eksperti objektivno su konstatovali i sve zločine u ovom delu Bosne nad srpskim narodom, nepristrasno stvarajući jasan kontekst traumatičnih događaja iz jula 1995.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. formalno je rođena odlukom Vlade Republike Srpske o imenovanju njenih članova početkom februara 2019. godine. Tome je prethodila višegodišnja potreba da se događaji iz Srebrenice, nepristrasno, bez selekcije i unapred zadatih premisa u utvrđivanju činjenica, nanovo osvetle reflektorima naučne istine. Logična posledica ove težnje bila je odluka Vlade RS iz 2018. da stavi van snage izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995, koji je prethodno odbacila i Narodna skupština RS.

Pored Gideona Grajfa u Komisiju su ušli i profesor Valter Manušek iz Austrije, jedan od vodećih advokata u Nemačkoj specijalizovanih za iskustva suđenja nacistima Markus Kolbah, ekspert za istraživanje zločina Adarnele Šinaba iz Nigerije, prof. Marija Đurić, koja se smatra najboljom u svetu na polju forenzičkih istraživanja i jedini srpski predstavnik, zajedno s profesorom Rodžerom Bajardom, takođe svetski poznatim stručnjakom za forenzička istraživanja.

Sa njima su radili i profesor Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenč i pokojni italijanski novinar i stručnjak za medije Đuzepe Zaharija.

Nakon opsežnog rada, komisija je sačinila iscrpan izveštaj. Rezultat istraživanja koncipiran je u 11 poglavlja, čiji su autori članovi komisije, uz završne zaključke. Svako poglavlje srebrenički zločin sagledava iz posebnog aspekta - krivičnog, procesnog, istorijskog, kriminološkog, medijskog... U ovom jedinstvenom zborniku ponuđene su hiljade izjava svedoka i drugog dokaznog materijala, kojim se potkrepljuju tvrdnje eksperata, ali i otvoreno ukazuje na sve propuste, greške i zlonamernosti Haškog tribunala u istraživanju, procesuiranju i presuđivanju za zločin u Srebrenici.

Hiljadu potpisa poznatih za stranku Velje Nevolje! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA