Najnovije

GOSPODARI MORA: Ruska mornarica pred Putinom održala paradu i pokazala svoju moć!

U Sankt Peterburgu je priređena parada u čast 325. godišnjice formiranja Ruske flote, a njoj je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruska mornarica. (Foto: ria.ru)

Putin, vrhovni komandant ruske vojske, prethodno je posetio Kronštat gde je obišao brodove koji učestvuju u paradi i vojnicima čestitao jubilej.
Na početku parade glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije Nikolaj Jevmenov putem video-konferencije primio raport od komandanata svih ruskih flota.

Usledio je svečani plotun kojim je označen početak parade. Predsednik Rusije, ministar odbrane Sergej Šojgu i komandant mornarice patrolnim brodom obišli su brodove u paradnom stroju.

Putin je vojnicima čestitao Dan Ratne mornarice a potom im se i obratio.

Posle intoniranja himne Ruske Federacije i svečanih plotuna s Petropavlovske tvrđave počela je smotra jedinica, brodova i aviona. U grandioznoj petoj po redu paradi učestvovala su 54 broda, 48 aviona i preko 4.000 vojnika.

Na Nevi je, pored ostalih brodova, prikazana i najnovija fregata projekta 22350 „Admiral Kasatonov“, nenuklearni brod „Kronštat“, šest jedrenjaka, veliki desantni bord „Olenogorski gornjak“ i drugi brodovi, dok je u Kronštatu paradni stroj činilo 16 brodova, među njima raketna krstarica "Maršal Ustinov", korveta "Gremjašči" i drugi.

Na paradi je prvi put učestvovala i najnovija strateška podmornica "Knez Vladimir". Kao gosti na paradi pojavila su se tri strana broda - iz Indije, Irana, Pakistana.

Uveče u 20 sati u Sankt Peterburgu će biti održana i svečana artiljerijska počasna paljba. Zbog složenih epidemioloških uslova parada je održana bez prisustva publike.

Sistemi PVO ruske proizvodnje oborili sve izraelske rakete ispaljene na sirijski Homs! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA