Najnovije

IRAČKI PREMIJER IDE BAJDENU U GOSTE: Budućnost zemlje zavisi od ishoda njihovog dogovora!

Američki predsednik DŽo Bajden biće 26. jula domaćin iračkom premijeru Mustafi al-Kadimiju. Ovo je najnoviji korak u nedeljama "strateškog dijaloga" o budućnosti američkih trupa u Iraku, napadima iranskih grupa i strahu od ponovnog oživljavanja ID-a.

DŽo Bajden. (Foto: Jutjub)

Na samom vrhu dnevnog reda za Al-Kadimija, bivši direktor iračke Nacionalne obaveštajne službe koji je postao premijer u maju 2020. godine, biće da se postigne konačni vremenski okvir za povlačenje američkih "borbenih" trupa, kategorije koju Bajdenova administracija tek treba da definiše.

Za smanjenje niza uloga američke vojske sve su veći zahtevi u okviru pro-iranskog "Otpora", kao i u iračkom parlamentu i od uticajnih oružanih grupa okrenutih Iranu, koje delimično čine Narodne mobilizacione snage (PMU).

- Nema potrebe za bilo kakvim stranim borbenim snagama na iračkom tlu. Ono što želimo od američkog prisustva u Iraku je da podržimo naše snage u obuci i razvoju njihove efikasnosti i sposobnosti, kao i u bezbednosnoj saradnji - rekao je Al-Kadimi za AP.

- Rat protiv ISIS-a i spremnost naših snaga zahtevaju poseban raspored, a to zavisi od pregovora koje ćemo voditi u Vašingtonu - dodao je on.

- Irak ima set američkog oružja kojem je potrebno održavanje i obuka. Tražićemo od američke strane da nastavi da podržava naše snage i razvija naše sposobnosti - naglasio je Al-Kadimi.

Bajdenova administracija nije javno objavila kako definiše borbene trupe u Iraku i šta bi promena politike značila u praksi.

Trenutno se u Iraku nalazi oko 2.500 američkih vojnika, koji većinom služe pri obuci, savetodavnim i pomoćnim ulogama. Pentagon je više puta tvrdio da su američke trupe u zemlji privremeno na poziv Iraka.

U izjavama nakon sastanka u Vašingtonu 23. jula, američki državni sekretar Entoni Blinken i njegov irački kolega Fuad Husein naglasili su svoju posvećenost nastavku zajedničkog rada protiv ISIS-a, dok je Blinken napomenuo da je "partnerstvo između Sjedinjenih Država i Iraka mnogo šire i dublje čak i od zajedničke borbe protiv ISIS-a".

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein označio je dugačku listu područja moguće američko-iračke saradnje koja se odnosi na trgovinu, čistu energiju, zdravstvo i pandemiju koronavirusa.

Blinken je zauzvrat najavio dodatnih 155 miliona dolara humanitarne pomoći Iraku, čime je ukupna fiskalna godina 2021. godine prešla više od 200 miliona dolara, a ukupan iznos od 2014. godine 3 milijarde dolara.

I dalje ostaje nejasno kako Vašington i Bagdad definišu borbene trupe i koliko trupa bi u stvari bilo preraspoređeno prema planu.

Američki i koalicioni zvaničnici tvrde da američke trupe više ne prate iračke snage u kopnenim misijama i da je pomoć koalicije ograničena na prikupljanje i nadzor obaveštajnih podataka i primenu naprednih vojnih tehnologija.

Dakle, tri pitanja su glavna: povlačenje američkih snaga, borba protiv ISIS-a i iranski uticaj u Iraku kroz prizmu politike i paravojnih milicija.

Svi srpski političari poslali jedinstvenu poruku Incku! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA