Najnovije

NEPOZNATA VOJSKA NAPALA AMERIČKU BAZU, UDARILI ŽESTOKO: Sebe zovu "Pobunjenička brigada", neće imati milosti

Novoosnovana grupa koja sebe naziva "Liva al-Tarin" ("Pobunjenička brigada") objavila je video koji prikazuje napad dronova na vojnu bazu Koalicije predvođene SAD-om u blizini grada Harira u Iračkom Kurdistanu.

Američka baza (Foto: US Air Force)

Napad se dogodio 23. jula kada je gađana druga najveća američka baza u Iraku dronom "Murad-4". Prema Telegram kanalu "Sabereen News", meta napada bio je hangar u kojem su bili smešteni dronovi kojima upravlja Centralna obaveštajna agencija SAD (CIA).

Napadi na američke vojne baze u Iraku, kao i na vojne baze i pozicije u Siriji učestala su pojava posebno posle likvidacije dvojice iranskih generala Kasema Sulejmanija i Abu Mahdi al Muhandisa, vođa "Snaga Kuds" i "Hašd al-Šabija", dve šiitske milicije koje su se posebno istakle u borbama protiv Islamske države.

Američke trupe održavaju i dalje vojno prisustvo u obe zemlje. U Iraku su fokusirani na obuku iračkih snaga i borbu protiv ID dok su u Siriji glavna podrška kurdskim snagama SDF, ali postoje izveštaji u kojim se tvrdi da učestvuju u prebacivanju boraca ID i njihovom sklanjanju s jedne na drugu lokaciju, kao i to da učestvuju u krađi sirijske nafte i kulturnog blaga, za šta ih optužuje Damask.

Česti su udari i na Zelenu zonu u Bagdadu gde se nalazi američka ambasada, kao i na iračke vojne baze ustupljene Amerikancima Al-Balad i Ajn al-Asad.

Rusija se sprema za sudnji dan. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA