Najnovije

ZELENSKI ODGOVORIO NA PUTINOV ČLANAK O UKRAJINI: ''Vi ste nam dalji rođaci''

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je Kijevsku Rusiju majkom ukrajinske istorije, a samu državu - „naslednicom jedne od najmoćnijih država srednjovekovne Evrope“.

Vladimir Zelenski (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Takvu izjavu dao je u čestitki za Dan Krštenja Rusije. Video je objavljen na njegovom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, dvadeset četiri regiona Ukrajine i Krima su domaća deca i naslednici staroruske države.

"Ne moramo to dokazivati istorijskim raspravama, delima, člancima. Jer naši dokazi nisu na papiru, već u metalu i kamenu. Ne u mitovima i legendama, već u našim gradovima i na našim ulicama", rekao je on.

Prema Zelenskom, "veoma daleki rođaci" ne bi trebalo da pokušavaju da traže ovo nasledstvo, a takođe da pokušaju da dokažu svoju umešanost u hiljadugodišnju istoriju, "budući da su udaljeni hiljadama kilometara".

Vladimir Putin je 12. jula objavio članak „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“. U njemu je nazvao zid koji je nastao između dva naroda velikom nesrećom i naglasio da je pravi suverenitet Ukrajine moguć samo u partnerstvu sa Moskvom.

Predsednik Rusije je podsetio i da su Rusi, Ukrajinci i Belorusi naslednici Drevne Rusije, najveće države u Evropi: slovenska i druga plemena na zemljama od Ladoge, Novgoroda, Pskova do Kijeva i Černigova ujedinili su jedan jezik i moćni knezovi iz dinastije Rjurikoviča, a posle Krštenja Rusa - i jedne pravoslavne vere.

U zaključku je naglasio da duhovni izbor kneza Vladimira danas u velikoj meri određuje srodstvo ruskog i ukrajinskog naroda.

Kako je propala NATO misija, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA