Najnovije

MERKEL O ZAPADNOM BALKANU: Imamo odgovornost da se i praktično založimo za razvoj u tom delu Evrope

Uverena sam da je budućnost Zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Evropi, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg virtuelnog Samita Berlinskog procesa, zakazanom za ponedeljak, a čiji je domaćin Nemačka.

Angela Merkel (Foto: Jutjub)

Merkelova je, u nedeljnoj video poruci, istakla da je raduje, iako će to biti samo virtuelni sastanak, što će moći da nastavi rad sa šefovima država i vlada zemalja Zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Nemačke.

Istakla je da je od uspostavljanja Berlinskog procesa, koji ima za cilj pružanje konkretnog doprinosa stabilnosti u regionu i mirnom dijalogu, postignuto dosta.

"Zapadni Balkan je neposredni sused EU. To je deo Evrope, u kojem rane rata još nisu zaceljene, a i u Nemačkoj živi veliki broj građana poreklom sa tog prostora. Meni je jasno da države EU moraju imati interes za mirnim razvojem na Zapadnom Balkanu. Imamo odgovornost da se i praktično založimo za razvoj u tom delu Evrope", naglasila je Merkel.

Kazala je da je Berlinski proces ostvario već neke uspehe, a s tim u vezi je posebno izdvojila nedavno osnovani Omladinski forum.

Naglasila je da je sada konačno moguće ono što se dugo smatralo nemogućim, a to je razmena đaka raznih vera i etničke pripadnosti.

"To je praktičan doprinos miru", podvukla je Merkel, dodajući da tome doprinosi i međusobno priznavanje diploma, saradnja u nauci, kao i napredak u infrastrukturnim projektima, što je okarakterisala koracima koji vode ka pojačanju prekogranične razmene između građana regiona i prevazilaženju predrasuda.

"Sve to zemlje Zapadnog Balkana vodi napred ka zajedničkom cilju - ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Uverena sam da će, pre ili kasnije njihova budućnost stvarno biti u ujedinjenoj Evropi", naglasila je ona.

Istakla je da još ima mnogo izazova na Zapadnom Balkanu, da nepoverenje i nacionalizmi nisu nestali, a bilateralni sporovi mogu u svakom trenutku da se rasplamsaju, zbog čega je neophodno pomirenje.

To, kaže, znači savladavanje prošlosti i činjenje svega što je moguće da buduće generacije žive u miru.

Kako je Stoltenberg zaštitio Srbe na KiM, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA