Najnovije

SKANDAL: Albance u srpskim školama uče da su postali od Ilira (VIDEO)

U srpskim školama, za nastavu istorije na albanskom jeziku dodate su lekcije o Ilirima, a na rumusnkom jeziku lekcije o Decebalu. Ko ne veruje može da pogleda plan i program Ministarstva prosvete, rekao je Predrag Đurić, član Udruženja „Miloš Milojević“ iz Crne Bare, gostujući u emisiji Akademija produkcije Helmkast.

Emisija Akademija (Foto: Helmkast)

Što se tiče nastave na srpskom jeziku, on je rekao da i dalje učimo u školama da smo doseljenici iako nema nijednog dokaza o tome, te da smo ovde „zatekli romanizovano starosedelačko stanovništvo“.  Kako je rekao, rečenice u udžbenicima koje govore o tim temama su sada pisane perfidnije, a u vezi sa tim pročitao je i neke delove udžbenika za šesti razred osnovne škole.

Govoreći o apelu u kojem su 142 potpisnika prošle godine zatražila zabranu izučavanja dela akademika Miloša Milojevića, predsednik Udruženja Novica Krezić je rekao da je apel postigao cilj, jer su već naneli štetu radu Udruženja. Đurić je kazao da im je drago što nema nijednog akademika među potpisnicima.

– Nama je drago što nema nijednog akademika među 142 potpisnika apela protiv akademika Miloša Milojevića. Ima tu nekih profesora, ima autora udžbenika za udžbenike istorije šestog i sedmog razreda, i raznih nekih koji su se našli u nekim interesnim relacijama. Čak se tu na kraju našao i glumac Aleksandar Dunjić, poznatiji kao Ćirko iz serije „Bela lađa“ – kazao je Đurić.

On je govorio i o ulozi Miloša Milojevića u podizanju ustanaka u neoslobođenim srpskim krajevima krajem 19. veka, zbog čega mu je glava bila ucenjena od Turaka na 10.000 dukata. Tako možete saznati da je Milojević u Staroj Srbiji, organizovao i obučavao ustanike koji su se zvali „ustaši“, ime koje je kasnije ukrao Ante Pavelić. 

U emisiji je rečeno i da među najvećim kritičarima akademika Miloša Milojevića iz vremena kada je živeo, nema nijednog istoričara, već su to: Stojan Novaković, Ilarion Ruvarac, LJubomir Kovačević, Jovan Cvijić, Ivan Jastrebov, a u emisiji možete saznati šta su oni bili po struci i obrazovanju. 

Krezić je rekao da je Miloša Milojevića „u život“ vratio prof. dr Relja Novaković.

– Prof. Relja Novaković je prešao na stranu autohtonista kada je postao svoj i samostalan. Najčešće su naši saradnici oni kojima penzionerski dani donesu mir za golu egzistenciju. Jer ako ste pobornik ovih teza, vi svakako ne možete dobiti uhlebljenje u državnim institucijama. I to je osnovni problem. Relja Novaković nam je vratio Miloša Milojevića u Crnu Baru, evo ja i Predrag nismo čuli za Milojevića do 1999., 2000. godine – kazao je Krezić.

On je najavio i „Dane Miloša S. Milojevića“ u Crnoj Bari koji će se održati od 07. do 12. jula, odnosno od Ivanjdana do Petrovdana.

O Rezoluciji o stradanju srpskog naroda u Srebrenici pročitajte OVDE.

Izvor: Helmkast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA