Najnovije

AMERI U STRAHU! Rusija i Kina udarile na dolar!

Udeo kineske valute u trgovini između Rusije i Kine se povećao, jer zemlje pojačavaju napore da se odmaknu od američkog dolara kao odgovor na sankcionu politiku Vašingtona, izjavio je kineski diplomata.

Si Đinping i Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Učešće juana u bilateralnoj trgovini zemalja poraslo je sa 3,1% u 2014. na 17,5% u 2020. godini, rekao je kineski ambasador u Rusiji Zang Hanhui novinskoj agenciji "Interfaks".

Prema njegovim rečima, Rusija je poslednjih godina postojano sledila politiku dedolarizacije spoljne trgovine, proširujući upotrebu kineske valute za finansijske proizvode denominirane u renminbiju i koristeći je kao rezervnu valutu poslednjih godina. On je dodao da je juan prepoznat od strane ruske vlade, preduzeća i investitora.

"Ove promene pokazuju inherentnu prednost i potencijal upotrebe juana na ruskom tržištu, beležeći impresivan napredak koji su Kina i Rusija postigle u diverzifikaciji bilateralne trgovine", rekao je ambasador.

On je naglasio da je proširenje korišćenja lokalne valute jedan od ključnih aspekata finansijske saradnje između Kine i Rusije i da se smatra pogodnim za oblikovanje fleksibilnijeg i otpornijeg međunarodnog valutnog sistema.

Kineski juan čini 30,4% sredstava Fonda za nacionalno blagostanje Rusije i 12,8% rezervi Rusije, rekao je ambasador.

U prvoj polovini 2021. godine trgovinski promet između Rusije i Kine iznosio je 63,08 milijardi dolara, što predstavlja rast od skoro 30% u odnosu na prošlu godinu. U poslednje tri godine godišnja bilateralna trgovina premašila je granicu od 100 milijardi dolara. Ambasador je rekao da očekuje da će trgovina Rusije i Kine postaviti novi rekord ove godine.

Bajden sprema haos u BiH! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA