Najnovije

HAKERI TRAŽE 70 MILIONA DA ZAUSATAVE NAJVEĆI SAJBER NAPAD IKAD: Rusija odmah označena kao krivac ali Bajden čeka potvrdu! (FOTO/VIDEO)

Hakeri banditi koji navodno stoje iza napada, najvećem do sad zabeleženom, u kojem je onesposobljeno stotine kompanija širom sveta, traže 70 miliona dolara kako bi obustavili blokadu.

Vladimir Putin/DŽo Bajden. (Foto: kremlin.ru/pravda.rs)

Poruku je na svom na svom blogu objavila sajber-banda poznata pod imenom REvil, preneo je Rojters.

Alen Liska, iz kompanije za sajber bezbednost Rikorded fjučr, potvrdio je da je poruka autentična, kao i da banda koristi taj blog još od prošle godine.

Timovi za sajber-bezbednost grozničavo rade na zaustavljanju posledica najvećeg globalnog napada ransomvera, a pojavili su se neki detalji o tome kako je banda povezana sa Rusijom "probila" u kompaniju čiji je softver bio "vod" za napad.

Podružnica zloglasne bande REvil, najpoznatija po iznuđivanju 11 miliona dolara od prerađivača mesa JBS nakon napada na Dan sećanja, zarazila je u petak hiljade žrtava u najmanje 17 zemalja, uglavnom putem firmi koje daljinski upravljaju IT infrastrukturom za više kupaca, rekli su istraživači sajber bezbednosti.

REvil je zahtevao otkupnine do 5 miliona dolara, rekli su istraživači. Međutim, kasno u nedelju, objavio je na svojoj stranici na dark vebu univerzalni softverski ključ za dešifrovanje koji će ukloniti sve pogođene mašine u zamenu za kripto valutu u vrednosti od 70 miliona dolara.

Ranije je FBI saopštio da je napad "tolikih razmera da neće biti u stanju da odgovore svakoj žrtvi ponaosob". Zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost En Nuberger izjavila je kasnije da je predsednik DŽo Bajden "usmerio sve resurse vlade da istraži ovaj incident" i pozvao sve koji veruju da su napadnuti da kontaktiraju FBI.

Bajden je u subotu rekao da će Amerika sigurno odgovoriti ukoliko se utvrdi da iza napada stoji Kremlj.

Tokom susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pre mesec dana, Bajden je, kako je navedeno, zatražio od ruskog kolege da "prestane da pruža utočište" REvilu i drugim ransomvre bandama koje iznudama napadaju SAD te da to smatra pretnjom za nacionalnu bezbednost.

U poslednjem napadu pogođen je softver Kaseja koji koriste mnoge firme.

Federalna agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) je apelovala na korisnike Kaseja softvera da isključe svoje servere.

Firma Kaseja je iz Irske, a američki ogranak joj je u Majamiju.

Ruski politički šamar crnogorskom turizmu! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA