Najnovije

"Priština bi trebalo da se zabrine, tužilac tražio dokumente od Beograda"

Ministarka pravde Srbije izjavila da nije sigurna da će se Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji, na početku biti na udaru Specijalnog tužilaštva za OVK.

Tači i Haradinaj (Foto: Jutjub)

"Da je postojala volja, to bi se već desilo", rekla je ministarka u intervjuu za današnje "Večernje novosti".

Govoreći o inicijativi Prištine za formiranje suda koji će se baviti isključivo Srbima, Kuburović kaže da je to naprasna odluka doneta samo zarad predizbornih poena.

Ističe da je osnivanje etničkog suda nešto nezabeleženo i ispod svakog civilizacijskog nivoa. To je, kaže, "iskrivljena politička tvorevina" koja nema nikakve veze sa pravom i pravdom.

"Mislim da bi Albanci trebalo više da brinu zbog Specijalnog tužilaštva u Hagu koje će se baviti preispitivanjem izveštaja Dika Martija. Novi tužilac je poslednjih meseci tražio dokumente od Beograda, koji se dostavljaju preko Delegacije EU. Takođe veliki broj svedoka čeka na podizanje optužnica da bi dao iskaze", rekla je Kuburović.

Kada se radi o "žutoj kući" i trgovini ljudskim organima, kaže Kuburovićeva, DNK dokazni materijal je uništen, a pitanje je i koliko ima živih svedoka.

"Ipak treba imati u vidu da je Priština pod pritiskom menjala Ustav, da bi se formiralo specijalozovano veće za utvrđivanje istine iz izveštaja Dika Martija. Ne verujem da bi EU insistirala na formiranju takvog tela da nema dovoljno dokaza. To je dakle pokazatelj da EU ipak može da izvrši pritisak kada postoji volja", rekla je ministarka.

Ona negira da je Srbija zakasnila da podnese žalbu na odluku o suđenju radikalima Vjerici Radeti i Petru Jojiću. "Sudska odluka se pojavila na njihovom sajtu i medijima odmah po izricanju, ali da postoji procedura po kojoj se dostavljaju odluke i nalozi za hapšenje. Rok teče tek od momenta kad nam je nešto dostavljeno. Poslali smo najavu za žalbu i spremili detaljnu dokumentaciju. I dalje je na snazi pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu da nisu ispunjeni uslovi za izručenje", rekla je ona.

Dodala je i da zakon i saradnji sa Haškim tribunalom, koji se primenjuje i na Mehanizam, nabraja za koja krivična dela postoji mogućnost izručenja, ali da nepoštovanje suda nije na toj listi.

Nato je 1999. bio pred gašenjem! Više o tome OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA