Najnovije

AMERIKANCI POVUKLI VIŠE OD 90 ODSTO SNAGA I OPREME IZ AVGANISTANA: 1.000 vojnika ostaje da čuva ambasadu i aerodrom!

Povlačenje SAD iz Avganistana završeno je više od 90 odsto, saopštila je Centralna komanda.

Američka vojska (Foto: flickr. com)

- Proces povlačenja se nastavlja. Američka centralna komanda procenjuje da smo završili sa više od 90 procenata celokupnog postupka povlačenja - navodi se u saopštenju.

CENTCOM je dodao da je američka vojska takođe predala gotovo 17.074 komada opreme Odbrambenoj logističkoj agenciji na odlaganje.

Bajdenova administracija je u početku obećala da će povlačenje trupa završiti do 11. septembra. Krajem juna mediji su izvestili da bi SAD to mogle da završe u roku od nekoliko dana, ali do 1.000 vojnika moglo bi da ostane da služi kao bezbednosna snaga američke ambasade i gradskog aerodroma. Sjedinjene Države imale su oko 2.500 vojnika u Avganistanu kada je postupak povlačenja započet 1. maja.

Ranije u junu, najviši američki general u Avganistanu, Ostin Miler, rekao je novinarima da Avganistan može da uđe u građanski rat nakon formalnog povlačenja SAD iz te zemlje.

Talibani su se prošlog februara obavezali na smanjenje nasilja kao deo pakta uz posredovanje SAD u zamenu za povlačenje stranih trupa.

Međutim, kako su američke i NATO snage počele da odlaze, Talibani su pojačavali napredovanje na terenu, zauzimajući velike delove zemlje na ruralnom severu zemlje, prenosi Sputnik International.

Lažna država Kosovo po receptu iz Crne Gore sutra usvaja rezoluciju o "genocidu" u Srebrenici. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA