Najnovije

AVGANISTANCI NAORUŽANI DO ZUBA NADIRU KROZ SIRIJSKU PUSTINJU: Ogromna kolona pikapova u jurišu, ima ih 20.000! (VIDEO)

Snimak koji prikazuje veliko pojačanje avganistanske brigade "Liva Fatemioun" koji stiže u sirijsku pustinju širi se na društvenim mrežama. Navodno je formacija koju podržava Iran viđena u blizini regije planine Bišri na granici između provincija Deir ez Zor, Raka i Homs.

"Liva Fatemioun" (Foto: Jutjub)

"Liva Fatemioun"  je šiitska avganistanska milicija koju podržava Iran, a koja deluje u Siriji od 2014. godine. Navodi se da ima do 20.000 boraca u Siriji, a uglavnom je bila aktivna u Alepu, Homsu i Deir ez Zoru. Avganistansku grupu je IRGC finansirao, obučio i opremio.

Još 2020. godine borci Liva Fatemioun -a izveli su operacije češljanja u južnom delu Deir ez Zora, napadajući ćelije ID.

Avganistanska grupa se možda priprema za pokretanje nove operacije češljanja u Deir ez Zoru ili za učešće u vojnoj operaciji Sirijske arapske vojske protiv ostataka ID u obližnjoj pustinji Homs.

NJihova ponovna okupljanja takođe mogu biti povezana sa tekućom eskalacijom između snaga koje podržavaju Iran i SAD u Siriji i Iraku.

Svemu tome treba dodati da je ova šiitska milicija sastavljena uglavnom od avganistanskih šiita, mahom Hazara, koji su tokom vladavine Talibana prebegli iz Avganistana ili su posle pada Talibana 2001. godine prešli u Iran gde su prošli obuku i pripremu za sukobe u Siriji i Iraku.

Položaj šiita i Hazara u Avganistanu za vreme vladavine sunitskih Talibana (mahom Paštuna) devedesetih godina prošlog veka najbolje opisuje knjiga Haleda Hoseinija "Lovac na zmajeve".

Rusi se spremaju za svetski rat! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA