Najnovije

BOŠNJACI NEĆE DA SE POPIŠU ŽRTVE: Odbijena ponuda Srba da se u Srebrenici formira zajednička komisija

Nakon što je u Skupštini usvojena Rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. veku, predstavnici Srba u tom gradu ponudili su Bošnjacima da se formira zajednička komisija čiji bi zadatak bio da se utvrdi spisak svih stradalih i ubijenih na tom području u poslednjim ratnim dešavanjima.

Srebrenica (Foto: Jutjub)

Međutim, ta ponuda je odbijena - saznaju "Novosti".

Ovo nam je potvrdio i Radomir Pavlović, potpredsednik Skupštine Srebrenice, koji kaže da, uprkos tome što Bošnjaci ne žele da razgovaraju na tu temu, ponuda ostaje otvorena. On kaže i da će Rezolucija, koja je usvojena u petak, u toku ovog meseca, biti poslata u NS RS.

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS, kaže da nije iznenađen odlukom Bošnjaka da odbiju saradnju sa Srbima oko istraživanja stradanja u Srebrenici:

- Bošnjaci nastoje na sve načine da krivo tumače ratna dešavanja u BiH. U Srebrenici se desio zločin, a ne genocid. Upitan je i broj žrtava o kojima pričaju.

Stanić otkriva da će poslanici Srpske mišljenje o Rezoluciji izneti ili na posebnoj sednici u avgustu ili na prvoj redovnoj sednici u septembru.

Goran Selak, predsednik SPS, kaže da je Rezolucija usvojena u Skupštini opštine Srebrenica krupan korak u pravom smeru:

- Dosad su Srbi i njihovi predstavnici, kad iznose legitimne kritike na račun raznoraznih deklaracija koje su jednostrano prikazivale stradanja u Srebrenici i okolini, optuživani za negiranja ili minimiziranje zločina nad Bošnjacima.

Nenad Nešić, lider DNS, smatra da se mora pokazati jednako poštovanje prema žrtvama svih naroda kako bi se omogućilo da se sadašnje i buduće generacije Srba, Bošnjaka i Hrvata poštuju.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsednik Saveza opština i gradova RS LJubiša Ćosić kaže da Rezoluciju moraju da usvoje sve lokalne zajednice Srpske.

Dodik: Podvala o genocidu

Srpskičlan i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da podržava Rezoluciju usvojenu u Srebrenici:

- Mi ne sporimo da su tamo stradali i drugi. A zašto je Srbima zabranjeno da govore o svom stradanju? U Srebrenici nije bio genocid i to ću stalno govoriti. Srbi nisu genocidan narod, to su podvala i laž.

Snima se film o zločinima

Pravimo i film o zločinama Bošnjaka u Srebrenici sa izjavama Ibrana Mustafića, Hakije Meholjića, Husa Salihovića i drugih bošnjačkih funkcionera na ovu temu. Otvorićemo priču i o "opranom" novcu kroz donacije. Reč je o milijardi maraka stranih donacija koje su stigle zbog priče o genocidu. Insistiraćemo i da se napravi Memorijalni centar posvećen stradanju Srba u 20. veku - kaže Radomir Pavlović.

Šta su srpski i sirijski generali rekli o NATO paktu, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA