Najnovije

LUKAŠENKOV RIVAL OSUĐEN NA 14 GODINA ZATVORA: Evo šta mu se stavlja na teret

Vrhovni sud Belorusije osudio je rivala predsednika države Aleksandra Lukašenka na izborima 2020. godine, predsednika Belgazprombanke Viktora Babarika, na 14 godina zatvora, pišu RIA Novosti.

Hapšenje (Foto: Pixabay)

Sud je političara proglasio krivim prema članovima „Primanje mita“ i „Legalizacija sredstava dobijenih kriminalnim putem“. Takođe je kažnjen sa 46 miliona beloruskih rubalja (oko 15 miliona evra) i uračunato mu je vreme provedeno u istražnom zatvoru. Nema pravo žalbe na presudu.

Sada sudija nastavlja da čita presudu drugim najvišim menadžerima Belgazprombank. Sam Babariko ostao je jedina osoba umešana u slučaj, koja se nikada nije izjasnila krivom. Primećeno je. da je presuda suda već stupila na snagu.

Viktor Babariko smatran je glavnim Lukašenkovim rivalom na predsedničkim izborima 2020. godine. Prikupio je više od 400 hiljada potpisa u svoju podršku i objavio nameru da stvori izborni štab, ali je uhapšen zajedno sa sinom i smešten u istražni zatvor KGB.

Prema istrazi, on je umešan u povlačenje nekoliko stotina miliona dolara u inostranstvu. Tužilaštvo je za njega zahtevalo 15 godina zatvora, sam Babariko je kaznu nazvao političkim progonom.

Beloruske vlasti su izjavile da su tokom pripreme za predizbornu kampanju neki ljudi iz Gazproma, vlasnika Belgazprombanka, stali iza ovog političara.

O gubicima ukrajinske vojske u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA