Najnovije

ZAŠTO AMERIKANCI NE ULAZE U PREGOVORE O DONBASU? Bivši ambasador dao odgovor

Bivši američki ambasador u Ukrajini DŽon Herbst rekao je da Sjedinjene Države neće učestvovati u razgovorima o Donbasu u Minskom formatu.

Donbas (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Objasnio je da se tome protivi ne samo Rusija, već i, prema njegovom mišljenju, Nemačka i Francuska.

„Po mom mišljenju, ovo nije tragedija za Ukrajinu, ovaj format nije dao ništa za rešavanje problema ruske agresije u Ukrajini. Ali to je zato što Rusija još uvek nije spremna da povuče svoje trupe iz Donbasa. Kada dođe taj dan, kada Rusija bude spremna, razgovaraće sa Amerikom jer razume da Amerika igra ključnu ulogu u tome.

Minski format je važan samo iz jednog razloga: s tim u vezi, Evropska unija primenjuje sankcije protiv Rusije i to ide u korist Ukrajine“, rekao je Herbst.

Takođe je pozvao da se ne uzima kao istina nedavna izjava zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova o mogućem učešću SAD u pregovorima o Donbasu.

„Rusija veruje da može da koristi format iz Minska da izvrši pritisak na Ukrajinu. Nije to uspelo na taj način, ali Putin još uvek ima tu nadu.

Ipak, Francuska i Nemačka ovo vide kao svoju igru, a ne kao američku. Spremni su, naravno, da budu u kontaktu s nama u Minskom formatu, ali ne žele da budemo za stolom. Za Ukrajinu to još nije važno, jer ovaj proces nije ništa postigao“, rekao je Herbst.

O ukrajinskom vojnom planu za Donbas pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA