Najnovije

TALIBANI ŠTITE RUSIJU?! Postignut dogovor sa Moskvom

Avganistanski Talibani neće dozvoliti da se teritorija Avganistana koristi za napad na Rusiju.

Talibani (Foto: Jutjub)

O ovome, kao i o nameri da zaštiti region od drugih pretnji, rekao je na Tviteru spiker političke kancelarije delimično priznatog „Islamskog Emirata Avganistan“, povezanog sa Talibanima.

Naveo je da su se strane usaglasile o nesmetanom delovanju diplomata, ambasada, konzulata i dobrotvornih organizacija.

Ranije su svetski mediji javili da su predstavnici Talibana stigli u Moskvu i sastali se sa specijalnim predstavnikom predsednika Ruske Federacije za Avganistan Zamirom Kabulovom.

Pre toga, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se situacija u Avganistanu brzo pogoršava. Ministar je ovo povezao sa povlačenjem američkih trupa iz zemlje.

Situacija u Avganistanu postala je posebno napeta nakon što su SAD i NATO zemlje počele zvanično povlačenje trupa sa avganistanskie teritorije 1. maja. Američki predsednik DŽo Bajden je rekao da će američka vojska zemlju potpuno napustiti do 11. septembra. Turska planira da osigura bezbednost, posebno aerodrom glavnog grada Avganistana, nakon povlačenja američkih trupa.

U međuvremenu, talibanski militanti se kreću sve dalje do granica Tadžikistana. Napali su vojnike u blizini granice i zauzeli tri kontrolna punkta, dok su se avganistanski vojnici povukli na tadžikistansku teritoriju. S tim u vezi, političari i stručnjaci imaju zabrinutost da će se Rusija suočiti sa prilivom izbeglica iz Centralne Azije. Talibani su 8. jula istakli zastavu na mostu između Avganistana i Tadžikistana.

Kakav rat čeka Bajdena, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA