Najnovije

MATEMATIČAR O TRAJANJU ČETVRTOG TALASA KORONE: Gausova kriva ima izgled zvona i otkriva - evo kad su pad i kraj!

Drastičan skok broja novoobolelih od koronavirusa u proteklih nedelju dana je očekivan, Srbija je ušla u deo četvrtog talasa u kojem brojevi naglo rastu i to će trajati bar još dve nedelje, kaže za list Nova profesor informacionih tehnologija Petar Kočović.

Petar Kočović (foto: Jutjub)

Dodaje da Gausova kriva, koju koristi za predviđanje toka epidemije, pokazuje da će aktuelni talas krajem septembra dostići maksimum i završiti se krajem godine, piše Nova.

„Dobro je što su brojevi za sada manji nego u istom delu trećeg talasa, pa ne očekujem da će biti do 8.000 obolelih na dnevnom nivou kao prošli put”, objašnjava.

On objašnjava da je četvrti talas epidemije kovida-19 u Srbiji počeo 2. jula. Tog dana su bila registrovana 74 nova slučaja zaraze, da bi broj postepeno rastao i do 31. jula stigao do 298.

“Gausova kriva, koja je simetrična i ima oblik zvona, ima šest segmenata. Do kraja juna je ispunjen prvi segment u kom brojevi postepeno rastu, a sada se nalazimo u drugom u kom se dešava nagli skok“, precizirao je Kočović.

Prema njegovom predviđanju, „slede treći segment u kojem rast postaje sporiji, četvrti gde počinje sporo opadanje, peti koji karakteriše nagli pad i šesti gde brojevi sve sporije padaju i talas nestaje”.

Da li će se nevakcinisani đaci testirati pred polazak u školu, čitajte OVDE.

Izvor: Nova, Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA