Najnovije

PADAJU GRAD ZA GRADOM, POPUT DOMINA: Talibanima više niko ne može stati na put, gaze sve pred sobom i sever i jug!

Talibani se svim silama trude da odvrate Kabul od odbrane prestonica južnih provincija Kandahara i Helmanda, kao i zapadnog Herata, koje već nekoliko nedelja pokušavaju da preuzmu. Grupa je do sada uspešno pojačala napade na gradove širom severnog Avganistana.

Taliban (Foto: Jutjub)

Avganistanske nacionalne bezbednosne snage preuzele su kontraofanzivne operacije u gradovima dok se talibani okupljaju oko periferije, a civili beže iz tih područja.

LJudi ne pate samo zbog sukoba, već i od redovnih vazdušnih napada na ciljeve u gradovima, jer se talibanski militanti često kriju u civilnim naseljima. Osmog avgusta, član pokrajinskog veća pokrajine Helmand rekao je da su vladini avioni gađali i oštetili kliniku i srednju školu u Laškar Gahu.

U trenutku kada su vladine snage uglavnom koncentrisane na zaštitu velikih južnih gradova, talibani ne gube vreme i preuzimaju kontrolu nad drugim prestonicama provincija, jedan po jedan gradovi padaju poput domina.

Prva od prestonica provincije pala je pod kontrolu talibana 6. avgusta. Grad Zaranj u avganistanskoj zapadnoj provinciji Nimruz, koji se nalazi na granici sa Iranom i Pakistanom, pao je gotovo bez borbe. Talibanski borci ušli su u grad američkim vozilima "Hamvi" oduzetim od avganistanskih snaga. Sada ih koriste za patroliranje ulicama Zaranja.

Sledećeg dana, grad Šebergan u severnoj provinciji DŽavzdžan postao je druga prestonica provincije koju su zauzeli talibani. Prema rečima zamenika guvernera, vladine snage i zvaničnici povukli su se na aerodrom na periferiji grada, gde spremaju odbranu.

Talibani su 7. avgusta pokrenuli napredovanje ka gradu Kunduz na severoistoku Avganistana. Prema lokalnim izveštajima, avganistanske snage bezbednosti povukle su se u područje aerodroma, pripremajući se za kontraofanzivu.

Čak ni vazdušna podrška SAD nije uspela da spreči gubitak grada. Američki avioni B-52 bombardovali su ciljeve u Kunduzu i izazvali velike požare. Kako se navodi, tokom dana borbi ubijeno je oko 50 do 70 civila.

Osmog avgusta grad Saripul na severu Avganistana pao je pod kontrolu talibana. Vladini zvaničnici i preostale snage povukli su se u kasarnu na oko 3 km od grada. Grad Talokan, glavni grad provincije Takhar, preuzeli su talibani kasno 8. avgusta.

Poslednja, ali ne i manje važna na listi pobeda talibana bio je grad Ajbak, glavni grad Samangana na severu Avganistana koji je pao u ranim jutarnjim satima 9. avgusta. Talibani tvrde da se komandant i bivši član parlamenta Mohamad Asif Nabi Jan pridružio mudžahedinima sa svojih osam naoružanih ljudi.

Glavni grad provincije Balkh, Mazari Šarif i grad Gardez, centar Paktije, na severu Avganistana verovatno će postati sledeći trofeji u rukama talibana, pošto su izbili žestoki sukobi na periferiji gradova.

Usred napretka Talibana, SAD i Velika Britanija pozvale su svoje građane da odmah napuste Avganistan koristeći dostupne mogućnosti komercijalnih letova. Vašington je osudio nasilnu novu ofanzivu talibana na avganistanske gradove.

Ujedinjene nacije tvrde da Avganistan zapada u katastrofalnu situaciju toliko ozbiljnu da  će u ovom veku imati malo, ako uopšte ima, paralela. U međuvremenu, vodeći mediji su alarmirali na sukobe, zaboravljajući da je celokupna odgovornost za trenutnu situaciju u Avganistanu na Sjedinjenim Državama i njihovim satelitima.

SAD će od Kine doživeti poraz kakav je Francuska pretrpela od Hitlera 1940. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: South Front

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA