Najnovije

NATO ŠALJE DODATNE TRUPE NA KOSOVO BEZ ODLUKE SAVETA BEZBEDNOSTI: Južna srpska pokrajina je NATO poligon

"Dodatne trupe NATO pakta krajem avgusta umarširaće na Kosovo i Metohiju u sklopu vežbi sa KFOR-om radi uvežbavanja scenarija kontrole mase i nereda i bezbednosnih operacija. Ovo, smatra profesor Mitar Kovač, nagoveštava da NATO ima procenu da su nemiri na Kosovu mogući i da zbog toga spremaju dodatne trupe koje bi mogle da priteknu u pomoć KFOR-u", piše Sputnjik.

Kfor (Foto: flickr)

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma za Sputnjik napominje da se ovakav tip vojnih vežbi nikada ne održava ukoliko ne postoje neka operativna saznanja da bi moglo doći do nekih kriznih situacija.

Dodatne trupe NATO bez odobrenja SB UN

"Sam tip i karakter vežbe govori o tome kako NATO procenjuje budućnost stanja na Kosovu i Metohiji. Jasno je da aktuelna takozvana vlast u Prištini nije spremna da na politički način učestvuje u pregovorima i da rešava probleme na Kosmetu a to se vidi i po poslednjim odlukama i suspendovanju Vašingtonskog sporazuma. Iz tih razloga možemo reći da NATO na neki način ocenjuje da, što zbog unutrašnjih razloga, što zbog blokade sporazuma, ali i mogućeg zaposedanja severa Kosova mogu izbiti neredi gde bi NATO preko KFOR-a reagovao na kontroli i suzbijanju incidenta", objašnjava profesor Kovač.

Prema saopštenju iz KFOR-a, međunarodne vojne snage na Kosovu i Metohiji će izvesti vežbu operativne probe, zbog koje će privremeno biti povećan broj jedinica i vojnika na terenu u periodu od 30. avgusta do 8. septembra, ali se ne navodi da li su za istu dobili i odobrenje iz SB UN, jer ukoliko se to nije desilo povećanjem broja NATO vojnika na teritoriji Kosova i Metohije, krše se svi sporazumi, od Kumanovskog do Rezolucije 1244.

Kovač kaže da KFOR nema pravo da samovoljno povećava broj stranih tupa na Kosovu bez saglasnosti SB UN.

"Što se tiče ponašanja KFOR-a, slobodno možemo reći da se sprovodi strategija NATO-a, odnosno vodećih država vojnog saveza, pre svega Amerike, Britanije i Nemačke u skladu sa njihovim geostrateškim interesima na ovom prostoru. Pri tome može se reći da njihovi interesi međusobno nisu uvek saglasni, osim da se Srbiji oduzme Kosovo i Metohija. Drugim rečima, te NATO snage izuzev KFOR-a usvajaju način ponašanja okupacione sile", smatra Kovač.

Kosovo je NATO poligon

Sagovornik Sputnjika napominje da je ovom vežbom prekršen mandat KFOR-a i da se na neki način zloupotrebljava.

"NATO se ponaša kao da Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom, svojim prostorom za baziranje snaga za sprovođenje svoje strategije. Ono što je inače karakteristično za sprovođenje periodičnih vežbi i povećanje nacionalnih kontinenata, izgradnje novih kampova i baza nema odobrenje nadležnih institucija kao što je UN i SB jer nema podataka koliko će vojna snaga biti u ovom periodu prisutna na Kosovu i Metohiji. Toga nema u godišnjem izveštaju koji se predočava SB UN. To samoinicijativno donošenje odluka od strane NATO-a jeste problem i predstavlja svojevrsnu samovolju nametanja volje vodećih zemalja NATO na Kosovu i Metohiji", napominje sagovornik Sputnjika.

Šta kaže KFOR

Inače, u saopštenju KFOR-a se navodi da će u vežbi učestvovati dodatne rezervne trupe iz Albanije, Bugarske, Grčke, Italije, Rumunije, Turske i Velike Britanije. Trupe će na KiM stići do kraja avgusta, a infrastrukturu neophodnu za njihov smeštaj uspostaviće mali vojni kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva koji treba da doputuje na Kosovo 13. avgusta.

Dodaje se i da trupe iz savezničkih zemalja treniraju zajedno sa jedinicama KFOR-a u okviru operativnih rezervnih snaga. A kako je objašnjeno, dodatne rezervne snage NATO-a mogu da budu pozvane u malo verovatnom slučaju da KFOR-u zatreba pomoć u sprovođenju mandata UN koji podrazumeva održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu.

KFOR navodi da lokalne zajednice mogu da primete povećano kretanje vozila, kao posledicu transporta oklopnih vozila, dok jedinice pristižu tokom pripreme. Po završetku vežbe, sve dodatne snage će napustiti KiM i vratiti se u svoje matične zemlje. Komanda KFOR-a navodi da je u pitanju rutinski događaj, pod nazivom "Operativna proba drugog nivoa".

Šta je komandant Nacionalne garde Kipra rekao o Kosmetu, pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA